Ζητήστε συγγνώμη από την Ευρώπη για προηγούμενα λάθη. Χαιρετίστε τους ξένους ειδικούς που θα βοηθήσουν να χτιστεί ένα λειτουργικό κράτος και αγκαλιάστε ολόψυχα τις μεταρρυθμίσεις. Αλλιώς ξεκουμπιστείτε από το ευρώ. Αυτά θα έπρεπε να πει στους συμπατριώτες του ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος... Συνέλληνες, θα έπρεπε να πει, ας μπω στο ψητό. Μετά τις πολυήμερες διαφωνίες, οι ηγέτες των μεγάλων κομμάτων επιτέλους συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού δεσμευόμενη στο τελευταίο σχέδιο στήριξης. Ετσι, θα πρέπει να λάβουμε τα 8 δισ. ευρώ που χρειαζόμαστε για να μη χρεοκοπήσουμε πριν από τα Χριστούγεννα. Ισως όμως εξίσου εύκολα να εκδιωχθούμε από το κοινό νόμισμα το ερχόμενο έτος.
Το επόμενο δάνειο των 130 δισ. ευρώ υποτίθεται ότι θα έλθει με 80 δισεκατομμύρια για πρώτη δόση. Είναι τόσο μεγάλη γιατί χρειαζόμαστε 30 δισ. εξαρχής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας και επιπλέον 30 δισ. ως «καρότο» για τους κατόχους ομολόγων του ιδιωτικού τομέα ώστε να συμμετάσχουν στη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους. Ομως, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν πλέον αγανακτήσει τόσο πολύ μαζί μας που θα αρνηθούν να μας δώσουν τόσο μεγάλο ποσό σε μία δόση. Αλλωστε, αν θέλεις να κινητοποιήσεις ένα τεμπέλικο γαϊδούρι, δένεις ένα καρότο στην άκρη ενός ραβδιού. Δεν του το δίνεις να το καταπιεί. Βασικός στόχος μας είναι να πείσουμε την Ευρώπη ότι δεν είμαστε τεμπέλικα γαϊδούρια. Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσουμε να κατηγορούμε τους άλλους για τα προβλήματά μας. Σίγουρα οι διεφθαρμένοι πολιτικοί είναι οι βασικοί ένοχοι. Ομως, σχεδόν όλες οι οικογένειες κατανάλωναν περισσότερα απ’ όσα παρήγαν, φοροδιέφευγαν, συνταξιοδοτούνταν πολύ νωρίς, συνέβαλλαν σε ένα κράτος όπου τις δουλειές τις έπαιρναν φίλοι και ψήφιζαν τους αντίστοιχους πολιτικούς. Το εθνικό μας χόμπι είναι να κατηγορούμε τους άλλους. Αντ’ αυτού, θα έπρεπε να ζητάμε συγγνώμη για τα δικά μας λάθη και να εστιάζουμε σε εποικοδομητικές λύσεις.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από την Ευρώπη. Συγγνώμη που μαγειρέψαμε τα στατιστικά στοιχεία μας και διογκώσαμε τόσο το χρέος. Και συγγνώμη που δεν προωθήσαμε τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήσαμε όταν ξέσπασε η κρίση. Επειτα πρέπει να ζητήσουμε από την Ευρώπη τους ειδικούς που χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσουν να χτίσουμε ένα λειτουργικό κράτος. Η ιδέα ότι θα χάσουμε εθνική κυριαρχία είναι ανοησίες. Εμείς θα παραμείνουμε υπεύθυνοι για τη μοίρα μας. Χρειαζόμαστε όμως βοήθεια, όπως αν μας χτυπούσε τσουνάμι. Θα την υποδεχόμασταν με ανοιχτές αγκάλες.
Επειτα πρέπει να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έμειναν στάσιμες πάνω από ένα χρόνο. Πρώτη προτεραιότητα να είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να μην πνίγουν άλλο την οικονομία. Αυτό θα γίνει μεταξύ άλλων εθνικοποιώντας τις και ουσιαστικά σαρώνοντας τους σημερινούς μετόχους. Δεν θέλουμε όμως να χρησιμοποιήσουν οι πολιτικοί τις κρατικές τράπεζες σαν καινούργιο κουμπαρά. Πρέπει λοιπόν να καλέσουμε ξένους ειδικούς στα διοικητικά συμβούλιά τους ώσπου να τις ιδιωτικοποιήσουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, ιδίως τα δισεκατομμύρια που κρατούν πολιτικοί και επιχειρηματίες σε ελβετικούς λογαριασμούς. Και βέβαια, ενόσω θα κρατικοποιούμε τράπεζες, να προωθήσουμε ιδιωτικοποιήσεις οπουδήποτε αλλού, όσο το δυνατόν ταχύτερα. Καλώ επίσης την Ορθόδοξη Εκκλησία να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει το έθνος μας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πληρώνει μισθούς και συντάξεις στους κληρικούς, ούτε να εξαιρεί την Εκκλησία από τη φορολογία. Δύσκολα θα ζητήσουμε από τους ξένους τόση βοήθεια όταν η Εκκλησία μας απολαμβάνει τέτοια προνόμια. Αν τα κάνουμε όλα αυτά, μπορεί να αποκαταστήσουμε μέρος της αξιοπιστίας μας. Θα ήλπιζα στη συνέχεια να πείσουμε Ευρωζώνη και ΔΝΤ ότι το σημερινό οικονομικό πρόγραμμα χρειάζεται αλλαγή. Αν μειώσουμε τις δαπάνες και πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, δεν χρειαζόμαστε τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που στραγγαλίζουν τους τίμιους που πληρώνουν. Ας γίνω όμως σαφής. Δεν μπορούμε να ζητάμε χάρες αν δεν αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας. Ολοι -φτωχοί, πλούσιοι, Δημόσιο, ιδιωτικός τομέας και Εκκλησία- πρέπει να κάνουν θυσίες. Η εναλλακτική λύση είναι πολύ χειρότερη.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_11/11/2011_462328
________________________________________
μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός συντάγματος
αποκλείεται όμως να συμφωνήσουν όλοι
2 comments:
Καλά όλα αυτά και δε διαφωνώ αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Οι Ευρωπαίοι οφείλουν μια μεγάλη συγγνώμη στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία γιατί μέχρι τώρα έχουν αποτύχει παταγωδώς να διαγνώσουν σωστά όλες τις πλευρές του προβλήματος και να δώσουν λύσεις δίκαιες και αποτελεσματικές.
Η Γερμανία θα ζητήσει συγγνώμη που μετά από μια δεκαετία οικονομικής άνθησης χάρη στις εξαγωγές που χρηματοδοτήθηκαν από τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών του νότου εξακολουθεί να επωφελείται από τη σημερινή χαμηλή αποτίμηση του κοινού νομίσματος - χαμηλή λόγω της κρίσης τις λύσεις για την οποία μπλοκάρει η Γερμανία λόγω των ιστορικών κολλημάτων της με τον πληθωρισμό και το χρέος; Ο Τρισέ θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη που χειρίστηκε την κρίση με το χειρότερο δυνατό τρόπο;
Ακόμα κι αν κάποτε το καταλάβουν δε νομίζω πως θα ζητήσουν συγγνώμη.
είναι απόλυτο θέμα να γίνει εγχώρια αυτοκριτική
το άρθρο λέει λίγα
εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε να λέμε περισσότερα
Post a Comment