7.11.11

Tufts: οικονομολόγοι για την Ελλάδα

Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα συνεπάγονταν πιθανή αποτυχία στην επίτευξη των στόχων της τελευταίας συμφωνίας για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η έδρα «Κωνσταντίνου Καραμανλή», στη Σχολή Διεθνών Σπουδών Fletcher, του πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη, με αφορμή τα δεκάχρονα της λειτουργίας της, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε κατ’ αρχάς πως αν δεν πιάσουμε τους στόχους, τότε η εκταμίευση των επόμενων δόσεων καθίσταται απολύτως επισφαλής. Ο ίδιος ανέδειξε τα θετικά της πρόσφατης συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, αναρωτήθηκε γιατί η Αριστερά δεν υποστηρίζει το «κούρεμα» και εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση στην Ευρώπη για να αναλάβει η ΕΚΤ πιο ενεργό ρόλο για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ούτε μπορεί να αναμένει κανείς αλλαγή των ιδρυτικών της συνθηκών στο άμεσο μέλλον.
Στην ίδια ημερίδα, που είχε ως θέμα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο οικονομολόγος Γιάννης Ιωαννίδης, του πανεπιστημίου Tufts, χαρτογράφησε με αριθμούς πώς η ελληνική οικονομία έφτασε στη σημερινή κρίση, εστιάζοντας στα ελλείμματα της δεκαετίας του ’80 αλλά και στη χειροτέρευση των δεικτών την περίοδο 2007-2009, και προσπάθησε να σκιαγραφήσει τι δέον γενέσθαι για την έξοδο από αυτή, δίνοντας έμφαση στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, της εκπαίδευσης και της δικαιοσύνης.
Η Ελένη Λουρή, υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, υπερασπίστηκε τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας, τονίζοντας ότι η κρίση άρχισε από τα δημοσιονομικά και μέσω του δημόσιου χρέους έπληξε τις τράπεζες, που διαφορετικά θα ήταν απολύτως υγιείς.
Ο γαλλικής καταγωγής οικονομολόγος του Fletcher, Λοράντ Ζακ, υποστήριξε ότι χωρίς έξοδο από το ευρώ και μια γενναία υποτίμηση, η ελληνική οικονομία δύσκολα θα ανακάμψει, ενώ θεώρησε υπερβολές τους φόβους για πτώση του ΑΕΠ κατά 50% σε μια τέτοια περίπτωση στο μέλλον.
Ο κ. Στάθης Καλύβας από το πανεπιστήμιο Yale τόνισε ότι ένα ολόκληρο σύστημα που βασίστηκε στα δανεικά και στην εκτεταμένη ανομία καταρρέει κι έτσι η Ελλάδα εμφανίζει χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας σε μετάβαση με όλες τις δυσκολίες που κάτι τέτοιο ενέχει για την πολιτική της ηγεσία.
Ο κ. Γκέραλντ Κνάους, πρόεδρος της European Stability Initiative, υπερθεμάτισε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των Βαλκανίων, ενώ ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, περιέγραψε ως γενεσιουργό αιτία της κρίσης του ευρώ τη δημιουργία της νομισματικής ένωσης χωρίς τη συνακόλουθη οικονομική/δημοσιονομική ένωση. Η κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παραλλήλισε την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών για τη σημερινή κρίση με την αντίστοιχη συζήτηση σχετικά με το Απριλιανό πραξικόπημα, ενώ ο καθηγητής της έδρας «Καραμανλή» Μιχάλης Ψαλιδόπουλος προσπάθησε να δώσει προοπτική στη σημερινή κρίση μέσα από μια ιστορική αναδρομή σε ανάλογες κρίσεις που ταλαιπώρησαν το νεότερο ελληνικό κράτος, όπως η πτώχευση του 1932. Οπως τόνισε, μετά από κάθε κρίση ακολούθησε περίοδος αναγέννησης, έτσι ήταν τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα που οδήγησαν στη βενιζελική ανάταση και στις νίκες των Βαλκανικών πολέμων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_06/11/2011_461715

No comments: