5.3.12

Αμφιβάλλει και η Βιέννη για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ

Ελάχιστες μέρες μετά τη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, πληθαίνουν οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί στο μέλλον επιπλέον δανεισμός.

Στις αρχικές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προστέθηκε τις προηγούμενες ημέρες το σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel. Για την πιθανότητα να χρειαστεί η Ελλάδα νέα ενίσχυση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στο μέλλον μίλησε και καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Osterreich ο αυστριακός ηγέτης συνδέει την αποτελεσματικότητα του πακέτου των 130 δισε. ευρώ με την ικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων που θα προκύψουν στο μέλλον να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται από τις συναφθείσες συμφωνίες.

«Για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί (το αν θα είναι αρκετά τα χρήματα που έχουν δοθεί) από την ικανότητα να συμμορφωθούν στα μέτρα και μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις» δήλωσε ο Φάιμαν. Σε ερώτηση για το αν το δεύτερο δάνειο που συμφωνήθηκε θα είναι και το τελευταίο για την Ελλάδα ο ίδιος απάντησε: «θα αμφέβαλα αν μου έλεγε κάποιος ότι είναι αρκετό».

Για τον ίδιο λόγο ο αυστριακός καγκελάριος σημείωσε ότι «θα είναι απαραίτητο» να ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM. Διευκρίνισε όμως ότι η Ευρώπη οφείλει να παρατείνει για όσο κριθεί αναγκαίο την οικονομική στήριξη στην Ελλάδα αλλά και στην Πορτογαλία ή την Ισπανία. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=446847&h1=true

No comments: