13.3.12

Μεγάλη πτώση των τιμών ακινήτων κατά το 2011

Μείωση που κυμάνθηκε μεταξύ του 10% και 20% σημείωσαν το 2011 τόσο οι νεόδμητες, όσο και οι μεταχειρισμένες κατοικίες στο κέντρο και τα βόρεια προάστια, σύμφωνα με έρευνα της Eurobank Property Services. Πλέον, όπως αναφέρει η έρευνα, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαλλακτικότητα κατά την τελική διαπραγμάτευση από μέρους των πωλητών, δεδομένου ότι ο αριθμός των συναλλαγών είναι εξαιρετικά χαμηλός. Ταυτόχρονα, παρατηρείται εξορθολογισμός των ζητούμενων τιμών των «αδικαιολόγητα» ακριβών περιοχών και σύγκλιση των τιμών μεταξύ περιοχών με αντίστοιχα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις ακριβές περιοχές και τα ακίνητα μεγαλύτερων επιφανειών, υπάρχει συγκριτικά μεγαλύτερη υποχώρηση ανάμεσα στις ζητούμενες τιμές και τις τιμές που εντέλει ολοκληρώνεται μια αγοραπωλησία.
Από πλευράς ζήτησης, το μεγαλύτερο μέρος αυτής αφορά παλαιές κατοικίες, συγκριτικά μικρότερων επιφανειών και κυρίως «μεσαίες» περιοχές, που προσφέρουν σχετικά καλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Γι’ αυτό, άλλωστε, και δεν σχεδιάστηκαν νέες αναπτύξεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ επιβραδύνθηκε και η πορεία των εργασιών στις υπό ανέγερση οικοδομές, επισημαίνει η Eurobank Property Services. Αλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές κινούνται στην αγορά με ίδια κεφάλαια και δεν βασίζονται σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Από πλευράς περιοχών, μεγάλη ήταν η πτώση το 2011 στο Κολωνάκι. Συγκεκριμένα, οι τιμές των παλαιότερων διαμερισμάτων, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα, μειώθηκαν κατά 15% και κυμαίνονται πλέον μεταξύ 2.700 και 6.000 ευρώ/τ. μ. Οπως τονίζεται στην έρευνα της Eurobank Property Services, ο όγκος των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, με συνεχώς πτωτικές τάσεις και μείωση της ζήτησης. Σημαντική ήταν η πτώση των νεόδμητων και στις περιοχές των Αμπελοκήπων και Γκύζη με την πτώση στην πρώτη περίπτωση να ανέρχεται σε 12% (2.300 - 2.900 ευρώ/τ. μ.) και στη δεύτερη σε 11% (2.200 - 2.800 ευρώ/τ. μ.). Σύμφωνα με την έκθεση, ο βασικός όγκος των πράξεων που καταγράφηκαν αφορούσαν ακίνητα, των οποίων η τιμή υποχώρησε αισθητά και κοντά στο κατώτερο όριο του εύρους τιμών.
Οσον αφορά τα βόρεια προάστια, ξεχωρίζει η πτώση στο Ν. Ψυχικό, καθώς οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 14% σε 3.500 - 4.000 ευρώ/τ. μ. Αντίστοιχα, στον Γέρακα, οι τιμές των νεόδμητων μεζονετών υποχώρησαν κατά 15% σε 1.500 – 2.000 ευρώ/τ. μ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_13/03/2012_475584

No comments: