2.3.12

25 ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας - Εκτός Βρετανία και Τσεχία

Είκοσι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέγραψαν σήμερα το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
Η Βρετανία και η Τσεχική Δημοκρατία αρνήθηκαν να το υπογράψουν.
"Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωση", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του συμφώνου στις Βρυξέλλες.
"Πιστεύω ότι είναι ένα ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι διδαχθήκαμε από την κρίση, ότι κατανοήσαμε το μήνυμα" που έστειλαν οι αγορές "και επιδιώκουμε ένα μέλλον με μία πολιτικά ενωμένη Ευρώπη", δήλωσε από την πλευρά τη καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.
Το σύμφωνο, την υπογραφή του οποίου απαίτησε το Βερολίνο για να συνεχίσει να επιδεικνύει την οικονομική του αλληλεγγύη προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, προβλέπει την καθιέρωση "χρυσών δημοσιονομικών κανόνων" για τη δημοσιονομική ισορροπία και την επιβολή κυρώσεων εναντίον των χωρών που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Οι κανόνες αυτοί είναι επιθυμητό, αλλά όχι υποχρεωτικό, να ενταχθούν στα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 12 χώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή. Οποια χώρα της ευρωζώνης δεν το επικυρώσει, δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού
Σταθερότητας που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο. Η διαδικασία επικύρωσης είναι πιθανόν να περιπλακεί κυρίως στην Ιρλανδία, που ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα. 


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1678932&nt=103

No comments: