5.3.12

Νέα βουτιά 45,4% στις πωλήσεις Ι.Χ. το Φεβρουάριο

Πτώση-ρεκόρ 45,4% κατέγραψαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα το Φεβρουάριο καθώς διατέθηκαν περίπου 3.810 αυτοκίνητα έναντι 6.989 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ωστόσο, το εντυπωσιακό στοιχείο αφορά τις εταιρικές πωλήσεις οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 1.500 οχήματα εκ των οποίων τα 300 αφορούσαν στους Ελληνες βουλευτές που αναγκάστηκαν να παραδώσουν τις λιμουζίνες τους και να μετακινούνται οι μεν της Αττικής με μικρότερα Ι.Χ. έως 1.400 κ.εκ. και οι δε εκτός Αττικής με καλύτερα μοντέλα έως 1.800 κ.εκ.
Η αγορά καταγράφει πτώση 26,8% τους δύο πρώτους μήνες του 2012 καθώς πουλήθηκαν 12.261 νέα Ι.Χ. έναντι 16.752 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Αν συγκρίνουμε το πρώτο δίμηνο του 2012 με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα τότε πραγματικά η πτώση κυμαίνεται σε επίπεδα-ρεκόρ της τάξης του 71% καθώς τότε είχαν διατεθεί 42.413 καινούρια Ι.Χ.
Εμποροι
Το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος Κώστας Τουλίτσης αναφέρει μεταξύ άλλων μιλώντας στην «Η» πως «με την υπάρχουσα κατάσταση στην ελληνική οικονομία οι ταξινομήσεις το 2012 θα κυμανθούν μεταξύ 50.000 έως 60.000 αυτοκινήτων, νούμερο το οποίο παραπέμπει στη δεκαετία του '70. Η όλη κατάσταση παραπέμπει σε καταστροφή του κλάδου αυτοκινήτου συμπαρασύροντας και μεγάλο κομμάτι του τραπεζικού κλάδου καθώς τα συνολικά δάνεια των επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 8 δισ. κατά εκτίμηση.
Η αγορά χρειάζεται άμεση στήριξη η οποία πρέπει να προέλθει από ριζοσπαστικές λύσεις στις οποίες επιβάλλεται να προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανανέωση του στόλου με ελαφρώς μεταχειρισμένα επιβατικά «πράσινα» αυτοκίνητα και στην εξωστρέφεια των καινούριων και μεταχειρισμένων στις όμορες χώρες (remarketing)».
Απολύσεις
Η καθίζηση της αγοράς έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς σε ολόκληρο τον κλάδο αυξάνοντας τον αριθμό των απολυμένων υπαλλήλων καθημερινά ενώ κάποιες εταιρείες δεν διστάζουν να κάνουν λόγο στους λιγοστούς εργαζόμενους που τους έχουν απομείνει για νέες μειώσεις μισθών που σε κάποιες περιπτώσεις αθροιστικά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αγγίξει ακόμη και το 50%.
Παράλληλα, οι εισαγωγείς περιμένουν την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ ενώ στην ατζέντα τους περιλαμβάνεται και η κατάργηση του Τέλους Ταξινόμησης ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές.
Από την άλλη μεριά οι έμποροι αναμένουν την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα την οποία έχει εξαγγείλει κυβερνητικό στέλεχος στη Βουλή ύστερα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112829702

________________________________________

είμαστε στη καρδία της ύφεσης
βέβαια, υπάρχει και το μηδέν (0)

No comments: