22.3.12

Alpha Bank: Πρόταση για μείωση μισθών 20%

Μειώσεις μισθών 20% προτείνει – με βάση τις πληροφορίες- η Alpha Bank στο σύλλογο των εργαζόμενων. Η διοίκηση της τράπεζας θα ζητήσει από το σύλλογο να προσέλθει σε συζητήσεις με αντικείμενο την υπογραφή νέα επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας.

Σημειώνεται πως στο χώρο των τραπεζών υπάρχει κλαδική σύμβαση, η οποία καθορίζει τους βασικούς μισθούς και επιδόματα. Παράλληλα σε κάθε τράπεζα υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις, που ρυθμίζουν πρόσθετες αποδοχές (διάφορα επιδόματα).
Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση που θα προτείνει η διοίκηση της Alpha Bank θα αφορά κάποια επιδόματα, που προβλέπονται στην επιχειρησιακή σύμβαση. Για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξει συνάντηση των δύο πλευρών το επόμενο διάστημα.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως ανάλογη συζήτηση για τους μισθούς έχει υπάρξει και σε άλλες τράπεζες. Ωστόσο προς το παρόν μόνο στην Εμπορική η διοίκηση και ο σύλλογος των εργαζομένων έχουν συμφωνήσει για νέα επιχειρησιακή σύμβαση.
Όσον αφορά στην Εθνική η διοίκηση της τράπεζας έχει καλέσει το σύλλογο των εργαζομένων σε διάλογο για το θέμα της επιχειρησιακής σύμβασης μέσα στο μήνα. Μάλιστα η τράπεζα προχώρησε σε μειώσεις των αμοιβών των στελεχών της κατά 15%.
Τέλος στην Τράπεζα της Ελλάδος προτάθηκε στους εργαζόμενους η υπογραφή τριετούς επιχειρησιακής σύμβασης, με μειώσεις στις αποδοχές (χωρίς ωστόσο να θίγεται η κλαδική σύμβαση). Το λειτουργικό κόστος έχει περιοριστεί μέσα σε μία τριετία κατά 20% και το κόστος υπερωριών κατά 50%, ενώ το προσωπικό μειώθηκε κατά 25% (καθώς αποχώρησαν 650 άτομα).

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112838673

No comments: