14.3.12

Μήνυμα Ντράγκι στις τράπεζες Και προτροπή στις κυβερνήσεις για μεταρρυθμίσεις

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης οφείλουν να επωφεληθούν από την τρέχουσα περίοδο χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης, μετά από μήνες οικονομικής κρίσης, για να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις των οικονομιών τους, δήλωσε στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού, την τόνωση της απασχόλησης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
«Βλέπουμε τη συνέχιση ενδείξεων οικονομικής σταθεροποίησης στην ευρωζώνη, αν και σε ακόμη χαμηλά επίπεδα», σημείωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την ανταγωνιστικότητα που διοργάνωσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde και η Γαλλική Ένωση Ιδιωτικών Επιχειρήσεων (AFEP).
Όπως ανέφερε, η παρούσα περίοδος σταθεροποιήσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα που λαμβάνονται από την ΕΚΤ, ιδιαίτερα για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των τραπεζών, αλλά και στις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις κρατών μελών της ευρωζώνης.
Επίσης, ζήτησε από τις τράπεζες να «εκμεταλλευτούν αυτό το πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ενίσχυση των (σ.σ. κεφαλαιακών) αντοχών τους», μέσω της μείωσης μερισμάτων και μπόνους. «Το χρηματοπιστωτικό σύστημα οφείλει να εξυπηρετεί την πραγματική οικονομία και όχι το αντίθετο» πρόσθεσε ο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα είναι καίριας σημασίας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2149936

No comments: