4.3.12

Ιρλανδία: Επικρατεί το «ναι» στο δημοσιονομικό σύμφωνο

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι τάσσονται υπέρ του συμφώνου της ΕΕ για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι υψηλό, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας χθες.
Ο πρωθυπουργός Έντα Κένι εξέπληξε τη βουλή την Τρίτη ανακοινώνοντας ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο, το πέμπτο στην Ιρλανδία για την επικύρωση ευρωπαϊκής συνθήκης τα τελευταία 11 χρόνια.
Η δημοσκόπηση σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων για λογαριασμό της εφημερίδας The Sunday Business Post, την οποία διενήργησε η Red C - η πρώτη μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος - έδειξε ότι το 44% τάσσεται υπέρ του συμφώνου, ποσοστό αυξημένο κατά 4% σε σύγκριση με μια ανάλογη δημοσκόπηση τον Ιανουάριο, ενώ το 29% τάσσεται εναντίον του.
Περίπου το 25% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει.
Η κυβέρνηση χρειάζεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για την επικύρωση του συμφώνου.
Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι χαρακτηρίζονται από αναλυτές ένα από τα δυνητικά πιο σοβαρά "εμπόδια" για το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ.
Στο παρελθόν είχαν απορρίψει δύο φορές αλλαγές στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν να εγκρίνουν τροποποιημένες εκδοχές τους.
Μια δημοσκόπηση τον Ιανουάριο είχε καταδείξει ότι το σύμφωνο θα εγκρινόταν αλλά οριακά, με το 40% όσων είχαν ερωτηθεί να λέει ότι θα ψήφιζε "ναι" και το 36% να αντιτίθεται.
Και σε εκείνη την δημοσκόπηση το 25% εμφανιζόταν αναποφάσιστο.
Μια δεύτερη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Independent από την εταιρία Millward Brown Lansdowne, κατέδειξε ότι το 37% θα ψήφιζε "ναι" και 26% "όχι".
Περίπου το 20% απάντησε "εξαρτάται", ενώ το 15% ανέφερε ότι είναι αναποφάσιστο.
Ο Κένι είπε αυτή την εβδομάδα ότι το "ναι" είναι κρίσιμο για την Ιρλανδία, τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενιαίο νόμισμα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2145577

No comments: