7.3.12

Εισαγγελική έρευνα για τα χρέη του ομ. Μυτιληναίου


Εισαγγελική έρευνα παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης γύρω από τα χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ του ομίλου Μυτιληναίου προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ.

Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να διερευνηθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε και η υπόθεση της επιδότησης που πήρε ο ίδιος ο όμιλος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 15 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής.

Η έρευνα ανατέθηκε στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη. Το διερευνώμενο αδίκημα είναι αυτό της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος από κρατικούς υπαλλήλους της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, οι οποίοι σύμφωνα με τις καταγγελίες δεν εισέπραξαν τα οφειλόμενα.

Στο θέμα έχει αναφερθεί εκτενώς η "Ισοτιμία", αποκαλύπτοντας ότι η Αλουμίνιο, ενώ  διαθέτει δική της μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτεί να τροφοδοτείται σε τιμές κάτω του κόστους από τη ΔΕΗ, και να πουλά το ρεύμα που παράγει στη χονδρική αποκομίζοντας υπερκέρδη. Και σαν να μην έφταναν αυτά, από το Φεβρουάριο του 2009 σταμάτησε να πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ πέραν της ΔΕΗ, έχει φεσώσει και τη ΔΕΠΑ, με ποσό της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ. 


http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=109137 

 
Μυτιληναίος: Παραπληροφόρηση για το Αλουμίνιο που πλήττει την επιχειρηματικότητα

Ηχηρή απάντηση δίνει ο όμιλος Μυτιληναίου στην ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχεται σχετικά με τη δίκαιη τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς, μιάς υπόθεσης που και συμφωνία έχει υπάρξει, και η Δικαιοσύνη προσφάτως απεφάνθη. Σύμφωνα με τον όμιλο, η δίκαιη τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ από τη ΔΕΗ, καθώς και οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην αδειοδότηση της μονάδας Συμπαραγωγής, οφείλονται αποκλειστικά στην αδυναμία της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο και τους κανονισμούς της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλων των ειδών και προέλευσης παράγοντες της αγοράς να μιλούν για «πολιτικά σκάνδαλα» και άλλα γλαφυρά παρόμοια, συνδέοντας ταυτόχρονα την επιχειρηματική λειτουργία με προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και οι σκληρά δοκιμαζόμενοι από την κρίση Έλληνες πολίτες.
 
Προς πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας:
 
1) Η πρόσφατη εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία Εφετών και το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος εξ αφορμής διαφόρων δημοσιευμάτων για 1) τις σχέσεις ΔΕΗ – ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ μετά τη λήξη της σύμβασης Pechiney το 2006 και 2) το καθεστώς λειτουργίας της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας της θυγατρικής εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., απεφάνθη ότι δεν έχει λάβει χώρα καμία αξιόποινη πράξη και ότι οι υποθέσεις δεν χρήζουν καν περαιτέρω ανακριτικής διαδικασίας και τίθενται στο αρχείο.
 
2) Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ το διάστημα 2006 με 2011 έχει καταβάλλει στη ΔΕΗ συνολικά ποσό €634.752.840 , το οποίο αντιστοιχεί σε πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των υποχρεώσεών μας προς τη ΔΕΗ.
 
3) Από την 1η Ιουλίου του 2008, τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης, απελευθερώθηκαν κατόπιν σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που ορίζει ότι η τιμολόγηση πλέον πρέπει να καθορίζεται μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των πελατών και της ΔΕΗ, λαμβάνοντας σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΡΑΕ, υποχρεωτικά υπόψη το μέγεθος και κυρίως το καταναλωτικό προφίλ εκάστου πελάτη.
 
4) Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ και η ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2010 συμφώνησαν σε κατά συμβιβασμό προσδιορισμό της συνολικής οφειλής της πρώτης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα μεταξύ 1.7.2008 και 30.6.2010, στο ποσό των €82,5 εκατομμυρίων, που αντιστοιχεί στην πλήρη χρέωση του βιομηχανικού τιμολογίου χωρίς την μονομερώς επιβληθείσα αύξηση.
 
5) Η αποπληρωμή της ανωτέρω οφειλής λαμβάνει χώρα κάθε μήνα κανονικά και η Αλουμίνιον εξυπηρετεί στο ακέραιο το διακανονισμό της, κάτι το οποίο εξάλλου η ΔΕΗ ουδέποτε έχει αμφισβητήσει. Μέχρι στιγμής έχει πληρωθεί το ποσό των €43,2εκ. και απομένει προς εξόφληση υπόλοιπο €39,3εκ., το οποίο, όπως έχει συμφωνηθεί, εξοφλείται μηνιαίως και εντόκως.
 
6) Το νέο σχέδιο σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχει κατατεθεί στη διαιτησία της ΡΑΕ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι της σύμβασης και να ελεγχθεί η νομιμότητα του με βάση τα όσα ορίζει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις απελευθερωμένες αγορές ενέργειας.
 
7) Η διαφορά της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., σε σχέση με τους λοιπούς πελάτες Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ, προκύπτει από το καταναλωτικό προφίλ της, καθώς οι ανάγκες της σε ηλεκτροδότηση αποτελούν το 5% της συνολικής ζήτησης της χώρας. Συγκεκριμένα, αν το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ έπαυε να λειτουργεί, η ΔΕΗ θα αναγκαζόταν να αποσύρει 2 λιγνιτικές μονάδες από την παραγωγή, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας στη Δ. Μακεδονία και προκαλώντας νέες αυξήσεις στην Οριακή Τιμή Συστήματος εις βάρος των καταναλωτών.
 
 
Ο όμιλος Μυτιληναίου ζητεί την επίσημη παρέμβαση της πολιτείας και των αρμοδίων αρχών για την αποκατάσταση της αλήθειας και την άμεση επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν, προκειμένου να διασφαλισθεί η νομιμότητα και να εκλείψουν οριστικά τα περιθώρια παραπληροφόρησης που πλήττουν βάναυσα την εικόνα και τη φήμη της εταιρείας μας και εν γένει την ελληνική επιχειρηματικότητα. 

http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/197133-Mytilhnaios-Paraplhroforhsh-gia-to-Aloyminio-poy-plhttei-thn-epicheirhmatikothta

No comments: