23.3.12

Αναδιάρθρωση χρέους αλά… ιρλανδικά

Άδεια για να καθυστερήσει την αποπληρωμή χρεών των τραπεζών της χώρας αναμένεται να ζητήσει σήμερα από το δ.σ. της ΕΚΤ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Patrick Honohan. Η χώρα προσπαθεί να μετριάσει το βάρος που συνεπάγεται για τα δημόσια οικονομικά της η διάσωση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος.

Το κράτος καλείται να πληρώσει 3,1 δισ. ευρώ στην πρώην Anglo Irish Bank, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να δώσει τα κεφάλαια αυτά για να μειώσει την έκτακτη χρηματοδότησή της από την κεντρική τράπεζα. Αντ΄ αυτού, η τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να αγοράσει νέα ιρλανδικά κρατικά ομόλογα, κάτι που σημαίνει ότι η καθαρή εκροή για το κράτος θα ήταν μηδενική. Με αυτά τα ομόλογα στα χέρια της, η τράπεζα θα μπορούσε να ζητήσει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια των Ευρωπαίων για την αναδιάρθρωση περίπου 30 δισ. ευρώ υποσχετικών τίτλων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση της πρώην Anglo Irish.

Εάν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν, το κόστος της διάσωσης των τραπεζών θα είναι μικρότερο για το ιρλανδικό κράτος, και έτσι θα διευκολυνθεί η επιστροφή του στις αγορές ομολόγων.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=110071

No comments: