21.3.12

Γερμανία: Η συμμετοχή στους μηχανισμούς στήριξης διευρύνει το ομοσπονδιακό έλλειμμα

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2012, το οποίο αντανακλά την υψηλότερη του αναμενομένου συμβολή του Βερολίνου προς τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αρωγής το τρέχον οικονομικό έτος, καθώς και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο αφορά μόνον στο ομοσπονδιακό κράτος, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 34,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το κείμενο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο.
Το αρχικό σχέδιο που εγκρίθηκε πέρυσι προέβλεπε έλλειμμα ύψους περίπου 26 δισ. ευρώ.
Όπως είναι γνωστό, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αποφάσισαν πρόσφατα να επισπευσθεί κατά ένα έτος η έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), και να καταβληθεί αντιστοίχως νωρίτερα η κεφαλαιακή συνεισφορά τους σε αυτόν.
Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία θα καταβάλει 8,7 δισ. ευρώ το τρέχον έτος για το μερίδιό της στον ΕΜΣ. Συνολικά, η γερμανική συμμετοχή θα ανέλθει σε 22 δισ. ευρώ, αλλά θα καταβληθεί σε πολλές δόσεις.
Το 2013, το ομοσπονδιακό έλλειμμα προβλέπεται ότι θα μειωθεί σε 19,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, ενώ στη συνέχεια θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει σχεδόν στο μηδέν το 2016.
Το ομοσπονδιακό έλλειμμα αποτελεί συνιστώσα του γερμανικού δημοσίου ελλείμματος, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τους λογαριασμούς των περιφερειακών κρατών, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112838703

No comments: