24.3.12

Χοντρό παζάρι για τα θέματα που καίνε τους τραπεζίτες

Διμέτωπο αγώνα για να «κλειδώσουν» επειγόντως οι όροι του PSI που τους «καίνε», δίνουν κυβέρνηση και τράπεζες. Εκτός από την … «παράταση στην αγωνία» που έδωσε μέχρι τις 4 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών για τους ξένους κατόχους ελληνικών ομολόγων -τους οποίους απειλεί με χρεοστάσιο αν αποφασίσουν να μην μετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων- στον αέρα παραμένει και το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Για το θέμα αυτό, άκαρπη απέβη χθες η πρώτη συνάντηση Σαχινίδη με τους τραπεζίτες. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας που πραγματοποιήθηκε υπό τον νέο υπουργό Οικονομικών, δεν δόθηκε λύση στα ακανθώδη προβλήματα που ανακύπτουν στον δρόμο προς τις αυξήσεις κεφαλαίων.
Γίνεται προσπάθεια όμως να καταλήξουν πριν το Πάσχα στις λεπτομέρειες της διαδικασίας και να επιλυθούν τα ζητήματα που «καίνε» τους τραπεζίτες αλλά και την κυβέρνηση. Το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης για κάθε τράπεζα είναι καταλυτικό όπως και η αποτίμηση κάθε τράπεζας.
 Η κυβέρνηση συζητά το αίτημα των τραπεζών για να δώσει παράταση στην δημοσίευση των οικονομικών τους καταστάσεων ή να δώσει λύση πώς μπορεί να γίνει προσωρινή αποτύπωση των ζημιών του 2011, αφού δεν έχουν ακόμα κλειδώσει οι λεπτομέρειες του PSI και των όρων της αυξήσεως κεφαλαίων.
Και αυτό γιατί δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί ζητήματα όπως οι όροι ανταλλαγής (κουπόνι κλπ) των νέων ομολόγων, το οριστικό ύψος των ζημιών από το «κούρεμα»  κλπ. Όσο όμως καθυστερούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις τόσο αυξάνεται και η ανησυχία της αγοράς όχι για την κάλυψη τους αλλά για τις αποτιμήσεις των τραπεζών.
 Όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα μπορέσει να γίνει η πρώτη εκταμίευση των κεφαλαίων για τη στήριξη των τραπεζών. Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα πάντως, μετά το Πάσχα αναμένεται να τους δοθούν τα πρώτα 23 δισ. ευρώ, η δεύτερη προσδιορίζεται για τα τέλη φθινοπώρου, ενώ η τριτη φάση την άνοιξη του 2013 και αφού προηγηθούν τα νέα στρες τεστ. Όλα αυτά θα κρίνουν και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών για τους επόμενους μήνες και χρόνια.
Θυμίζουμε ότι χτες το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε ότι παρατείνεται έως τις 4 Απριλίου η διαδικασία εθελοντικής συμμετοχής στην αναδιάρθρωση χρέους των ομολογιούχων που κατέχουν ομόλογα ξένου δικαίου, με τις σχετικές πληροφορίες να μιλούν για χαμηλή συμμετοχή.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=185434
 

No comments: