9.3.12

Ενα βήμα για έξοδο από την κρίση

Η επιτυχής, όπως όλα δείχνουν, ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη σωτηρία της χώρας. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν για μια φορά ακόμα και η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και αφορά ένα υπέρογκο ποσό χρέους από το οποίο απαλλάσσεται η Ελλάδα. Παρ' όλο που οι διαδικασίες ήταν ασφυκτικές, παρόλο που διάφοροι καιροσκόποι των αγορών - και όχι μόνο - έσπευδαν να προδιαγράψουν μύριες όσες καταστροφές, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι εξελίχθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ας μην το ξεχνάμε, ούτε να το υποβαθμίζουμε: Έχουμε τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στη σύγχρονη ιστορία. Προφανώς, η περιπέτεια της κρίσης δεν τελείωσε. Έγινε ένα σημαντικό βήμα, χάρις και στις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπαδήμου που λειτούργησε μεθοδικά, με σοβαρότητα και συνέπεια στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, αλλά υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα. Και φυσικά δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς, γιατί αυτό το βήμα στηρίχθηκε στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.

Για να έχει αντίκρισμα αυτή η απαλλαγή από ένα δυσβάστακτο χρέος, οφείλουμε να έχουμε συνέχεια και συνέπεια στην αντιμετώπιση της κρίσης.Το πολιτικό μας σύστημα δεν μπορεί να επαναπαυτεί, αλλά οφείλει να συνεχίσει να δίνει τη μάχη χωρίς να σκέφτεται πρόσκαιρα κομματικά οφέλη, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Γιατί έγινε μεν ένα σημαντικό βήμα, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Και αναταράξεις ενδεχομένως θα υπάρξουν, και αντιδράσεις και προβλήματα. Αλλά αν δεν θέλουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες που έχουν επωμιστεί οι Έλληνες πολίτες, η προσπάθεια που ξεκίνησε πρέπει να συνεχιστεί.

Είτε αρέσει σε ορισμένους, είτε όχι, το μέλλον της χώρας βρίσκεται στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιτυχία του PSI ήταν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια.
 
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=447575&h1=true



No comments: