15.3.12

Ernst & Young: Η σχέση χρέους- ΑΕΠ δύσκολα βιώσιμη για την Ελλάδα

Σταδιακή επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013 για την Ευρωζώνη προβλέπει έκθεση της Ernst & Young, που δημοσιεύεται σήμερα με τίτλο Eurozone Spring Forecast (ESF), αν και το 2012, όπως εκτιμά, θα είναι μια χρονιά προκλήσεων για την ευρωζώνη, καθώς σημαντικά ποσά δημοσίου και ιδιωτικού χρέους θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν, σε ένα περιβάλλον πιστωτικής συρρίκνωσης, εντεινόμενης δημοσιονομικής λιτότητας και περικοπών θέσεων εργασίας.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο μειώνοντας περαιτέρω τα επιτόκια και αγοράζοντας κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας, επισημαίνει.

    Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέους και τη συμφωνία για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης, και υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθεί ένα πειστικό τείχος προστασίας γύρω από την Ιταλία και την Ισπανία, η ESF προβλέπει για το 2012 μια οριακή μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0.5%, με εννέα από τις 17 οικονομίες των κρατών- μελών να συρρικνώνονται. Ωστόσο, η ESF αναμένει ότι η Ευρωζώνη θα επιτύχει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ περίπου 1% κατά το 2013 που θα φθάσει το 2% ετησίως κατά το 2015- 16.

    Εκτιμήσεις για την Ελλάδα

    Αναφορικά με την Ελλάδα, το ESF σημειώνει, ότι μια σειρά από προκλήσεις εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την ομαλή επίλυση της κρίσης. Η πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους αποδείχθηκε αργή. Ακόμη και μετά τη διαγραφή χρέους της τάξεως του 53,5%, η σχέση χρέους/ ΑΕΠ μπορεί να αποδειχθεί δύσκολα βιώσιμη για μια οικονομία όπως η Ελληνική, η οποία προβλέπεται να συρρικνωθεί και κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με την ίδια, είναι πιθανό να χρειασθεί τελικά να συμμετάσχει και ο δημόσιος τομέας στην ελάφρυνση του χρέους.
    Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της "κόπωσης λόγω λιτότητας", δηλαδή του ενδεχόμενου η Ελλάδα να χάσει την πολιτική βούληση να συνεχίσει την εφαρμογή σκληρών μέτρων. Νέες εκλογές αναμένονται για τον Απρίλιο ή τον Μάιο, ενώ τα νέα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη συναντήσει σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις και πολλοί βουλευτές καταψήφισαν το πρόγραμμα.

    Το μακροοικονομικό περιβάλλον εντείνει τους κινδύνους. Τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί έως τώρα έχουν συμβάλει στην είσοδο της οικονομίας σε βαθειά ύφεση, διαψεύδοντας συστηματικά τις επίσημες προβλέψεις. Σύμφωνα με την έρευνα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,8% το 2011 με πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση κατά 6% το 2012, ενώ η ανεργία αυξήθηκε σχεδόν στο 20% με βάση τον ορισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

http://www.express.gr/news/finance/577084oz_20120315577084.php3

No comments: