21.3.12

FT: Το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα θα δουλέψει

Ακόμα και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφιβάλει για το εάν το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα δουλέψει, ισχυρίζονται οι Financial Times.

«Εάν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να αναγκάσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης να ξανασχεδιάσουν το ελληνικό πακέτο, αυτός είναι το ΔΝΤ, το οποίο ουσιαστικά ‘τράβηξε την πρίζα’ από το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, των 110 δισ. ευρώ στις αρχές του προηγούμενου έτους, όταν έγινε σαφές ότι το πρόγραμμα δεν δούλευε», εξηγούν οι FT.

Και εντοπίζουν ενδείξεις για τις αμφιβολίες του ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, με την οποία έδινε το πράσινο φως για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Στην έκθεση, πέραν του ότι ζητούνται πρόσθετα μέτρα ίσα με το 5,5% του ΑΕΠ, ξεκαθαρίζεται ότι το ΔΝΤ δεν θα αυξήσει τη συνεισφορά του στο πακέτο διάσωσης στην περίπτωση που η εφαρμογή του προγράμματος βρεθεί να αποκλίνει από τους στόχους. Σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα θα πρέπει είτε να κάνει και νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, ή να ζητήσει περισσότερα δάνεια από τους Ευρωπαίους.

Η έκθεση, μάλιστα, επισημαίνουν οι FT, προετοιμάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες για κάτι τέτοιο.

«Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, φαίνεται ότι το ΔΝΤ λέει πως υπάρχουν αρκετά υψηλές πιθανότητες τα πράγματα να πάνε άσχημα, γρήγορα, επομένως, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται και για άλλο default», αναφέρουν οι FT.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=109985

No comments: