16.3.12

Η JPMorgan υπερασπίζεται την "τοξική" Goldman

Είναι τόσο έντονη η αναστάτωση στη Wall Street από τα τεκταινόμενα στην Goldman Sachs που ακόμη και οι αντίπαλοί της σπεύδουν να την υπερασπιστούν. Ο λόγος για τον επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, ο οποίος με email προς τα στελέχη της τράπεζάς του καλεί άπαντες να μην εκμεταλλευτούν τα υποτιθέμενα θέματα που αντιμετωπίζει η Goldman Sachs.

Υπενθυμίζεται ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs κατήγγειλε με ανοιχτή επιστολή του ότι παραιτήθηκε εξαιτίας του τοξικού κλίματος που επικρατεί στην τράπεζα, η οποία... γδύνει τους πελάτες-μαριονέτες. Οι καταγγελίες του οδήγησαν στη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της Goldman Sachs κατά 2,15 δισ. ευρώ, καθώς η μετοχή της κατέγραψε κάθετη πτώση 3,4%. Πρόκειται για την τρίτη χειρότερη βουτιά που έκανε μέσα σε μία συνεδρίαση η μετοχή της Goldman Sachs στην 81χρονη ιστορία της ως εισηγμένης τράπεζας.

«Η ανοιχτή επιστολή από ένα στέλεχος της Goldman Sachs έχει δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν θέλω κανείς εδώ να εκμεταλλευτεί τα υποτιθέμενα θέματα ή τις φήμες που αφορούν τον ανταγωνιστή μας - ποτέ». Αυτό γράφει ο J. Dimon και συμπληρώνει: «Δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς δουλεύουμε… Σεβόμαστε τους ανταγωνιστές μας και η προσοχή μας θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να πράττουμε εμείς το καλύτερο».

Το memo του μπορεί να απευθυνόταν στους υπαλλήλους της JP Morgan, αλλά τράβηξε την προσοχή του ευρύτερου κλάδου. Άλλωστε ο ίδιος και ο Λόρδος Blackfein -ο επικεφαλής της Goldman Sachs- είναι μεταξύ εκείνων που επιβίωσαν από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν, άλλωστε, εναντίον της Goldman Sachs αφορούν τον ευρύτερο κλάδο. Ο Greg Smith, στην επιστολή του, αναφέρει ότι η τράπεζα έχει δημιουργήσει μία τοξική εταιρική κουλτούρα, η οποία δεν επιβραβεύει πλέον τις ιδέες των στελεχών της, αλλά μόνο το κέρδος που αυτοί της αποφέρουν, χρησιμοποιώντας και μερικές φορές εκμεταλλευόμενοι τους πελάτες τους, τους οποίους αποκαλούν μαριονέτες (muppets). Είναι χαρακτηριστικό ότι μια εμβληματική μορφή του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, ο ηλικίας 84 ετών πρώην πρόεδρος της Fed Paul Volker, χαρακτήρισε την επιστολή του Smith ρηξικέλευθη και με δυνατά επιχειρήματα. 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/685782/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: