21.3.12

Mετά το Πάσχα τα αποτελέσματα των τραπεζών!

Ούτε μία, αλλά ούτε δύο εβδομάδες είναι η παράταση που ζητούν οι τράπεζες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη δημοσίευση των ισολογισμών του 2011.
Ζητούν περίοδο χάριτος τριών ή τεσσάρων εβδομάδων, χρόνος ικανός, όπως υποστηρίζουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς για να επεξεργαστούν και να περάσουν τις ζημιές από το κούρεμα και από την Blackrock και ταυτόχρονα να εκπονήσουν και να στείλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα business plans και τις ανάγκες που έχουν ως προς την κάλυψη κεφαλαίων.


Σημειώνεται, ότι η προηγούμενη παράταση που είχαν πάρει οι τράπεζες ήταν δεκαπέντε ημερών. Που σημαίνει ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για την έγκριση της παράτασης του χρόνου δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, οπότε θα περάσει και το Πάσχα, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
Στο μεταξύ, το διάστημα αυτό η ανησυχία και η ανασφάλεια γύρω από τις μετοχές του κλάδου θα αυξάνει. Ανησυχία, η οποία εντάθηκε χθες μετά την αδυναμία της Τράπεζας Κύπρου να καλύψει στο 100% την αύξηση κεφαλαίου.

Την επιστολή αναμένεται να δει σήμερα η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτό, γιατί το περασμένο διήμερο ο πρόεδρός της κ. Κ. Μποτόπουλος απουσίαζε στο Παρίσι. Πάντως, πηγές από την Οδό Κολοκοτρώνη επιβεβαιώνουν ότι αν και δεν έχουν μελετήσει σε βάθος την επιστολή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, η παράταση που ζητείται είναι πραγματικά μεγάλη...


Οι insiders προφανώς γνωρίζουν την πληροφορία αυτή και για το λόγο αυτό είδαμε μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τις τράπεζες, που είχαν πρωταγωνιστήσει το προηγούμενο διήμερο, μετά μάλιστα και την ευεργετική απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται τα ομόλογα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων σε καλύτερες αποτιμήσεις.
Το ενδιαφέρον περιεστράφη γύρω από μετοχές που είχαν, είτε stories, όπως ο ΟΤΕ ή τα ΕΛΠΕ, ή κάνουν δώρα στους μετόχους τους, όπως η Motor Oil που θα προτείνει στην ετήσια τακτική γ.σ. μέρισμα 0,40 ευρώ.


Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν πέντε υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να ρυθμίσουν μια σειρά θεμάτων για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Ενα εξ αυτών είναι το μίνιμουμ ποσοστό - 10% - που οφείλει η κάθε τράπεζα να καλύψει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Αν και στη σχετική τροπολογία, αναφέρετει το 10%, το ακριβές ποσοστό θα καθορισθεί με μία εκ των πέντε υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν.
Αυτό και άλλα τέσσερα βασικά σημεία που χρήζουν διευκρινιστικών υπουργικών αποφάσεων, είναι ικανό να καθυστερήσει τη δημοσίευση των ισολογισμών για το 2011.

Αλλωστε, η περσινή χρονιά, θα είναι η πρώτη χρήση που θα επιβαρυνθεί με το σύνολο των ζημιών απομείωσης, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής των τραπεζών στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων.

Για τον ακριβή πάντως προσδιορισμό των ζημιών , απαιτείται ο καθορισμός ενός προεξοφλητικού επιτοκίου το οποίο κυμαίνεται από 9,50% έως 11,50- 12% .

Επίσης, ακαθόριστο είναι ακόμη το ύψος των ζημιών και των συνεπών αναγκών σε νέα κεφάλαια, καθώς οι ορκωτοί ελεγκτές δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για τη «γραμμή» των μητρικών τους διεθνών εταιριών, για το ποιά μέθοδος λογιστικής απεικόνισης θα ακολουθηθεί.

Οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες έχουν συμμετάσχει πάντως με ομόλογα ύψους 43 δισ ευρώ στο PSI.

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/198005-Meta-to-Pascha-ta-apotelesmata-twn-trapezwn

_________________________________________________

κυρίως από αυτές τις καθυστερήσεις θα αργοπεθάνει το ΧΑ


No comments: