9.3.12

Η ιρλανδική NAMA προχωρεί σε πωλήσεις ενεργητικού 7 δισ

Σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων έχει μετατραπεί η ΝΑΜΑ, η «κακή τράπεζα» που ίδρυσε το ιρλανδικό κράτος για να απορροφήσει 74 δισ. ευρώ σε προβληματικά στεγαστικά δάνεια που είχαν χορηγήσει οι ιρλανδικές τράπεζες στο διάστημα δεκαετίας. Χθες, ο πρόεδρος της ΝΑΜΑ, Φρανκ Ντέιλι, ανακοίνωσε την πώληση περιουσιακών στοιχείων, συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ, αλλά και επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν στο 97% των δανείων που κατέχει η τράπεζα στο ενεργητικό της.
Το σκάσιμο στη «φούσκα» ακινήτων στην Ιρλανδία προκάλεσε απότομη πτώση στις τιμές των ακινήτων αλλά και τη συσσώρευση προβληματικών δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Οι ζημίες των τραπεζών ήταν τόσο μεγάλες που, εν τέλει, το κράτος αναγκάστηκε να εγγυηθεί δάνεια και καταθέσεις. Μετέπειτα ανέλαβε τη διάσωσή τους, δανειζόμενo 90 δισ. ευρώ από την τρόικα, δηλαδή το ΔΝΤ και την Ε.Ε. «Αποστολή» της ΝΑΜΑ δεν ήταν μόνο να αναλάβει την εκκαθάριση του τραπεζικού κλάδου από προβληματικά στεγαστικά δάνεια, αλλά και να αποκομίσει όσο το δυνατόν υψηλότερες αποδόσεις προς όφελος του ιρλανδικού Δημοσίου.
Στα τέλη του 2011, η ΝΑΜΑ είχε, επίσης, αναγγείλει την πώληση περιουσιακών στοιχείων 6,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, είχε ανακοινώσει σχέδια για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων για ακίνητα που θα προστατεύονται από μεγάλη πτώση των τιμών, σε μια απόπειρα να αναζωπυρώσει τη δραστηριότητα στον κλάδο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_09/03/2012_475116

No comments: