19.3.12

Reichenbach: Οι εξαγωγές θα μειωθούν το 2012

Οι ελληνικές εξαγωγές πιθανότατα θα υποχωρήσουν φέτος σε σύγκριση με το 2011 προέβλεψε ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, Horst Reichenbach.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Handelsblatt υποστήριξε πως οι εξαγωγές της Ελλάδας αντέστρεψαν την θετική τους τάση το Νοέμβριο και πιθανότατα δεν θα είναι το 2012 όσο «δυναμικές» υπήρξαν την προηγούμενη χρονιά. Όπως επισήμανε, η καλύτερη χρηματοδότηση για τους εξαγωγείς και η μείωση της γραφειοκρατίας θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίον παρακολουθεί τον προϋπολογισμό της και ότι έχει δοκιμάσει τα όρια των ελλήνων με τις περικοπές των δαπανών. «Για μήνες το φάσμα της χρεοκοπίας πλανιώταν στον αέρα. Κανένας δεν ήξερε αν θα ήταν αποτελεσματικό το «κούρεμα» των ιδιωτών πιστωτών. Ο κόσμος εξέφραζε επιφυλάξεις για το αν η κυβέρνηση θα έκανε εξοικονόμηση. Όλα αυτά τελείωσαν. Έχουν μπει τα θεμέλια της προόδου», δήλωσε ο κ. Reichenbach.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις περαιτέρω περικοπές δαπανών που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ο κ. Reichenbach δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει κάνει ένα μοναδικό επίτευγμα. Έχει δοκιμάσει τα όρια των αντοχών των Ελλήνων και αυτό θα το έχουμε υπ’ όψιν μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ορατότητα σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και για πρώτη φορά είναι δυνατόν να υπάρξει εποπτεία των δαπανών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Σε ότι αφορά τις εκλογές, εκτίμησε πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα τα κόμματα που στηρίζουν την τρέχουσα κυβέρνηση συνεργασίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, να συνεχίσουν να βρίσκονται σε ηγετική θέση. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/686252/Article.aspx


No comments: