13.3.12

Προσφυγή ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνίας κατά Κίνας στον WTO

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε και η Ιαπωνία κατέθεσαν από κοινού προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) εναντίον της Κίνας, για τους περιορισμούς στις εξαγωγές "σπάνιων γαιών".

Όπως μεταδίδουν οι FT, o Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Karel du Gucht, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι οι κινεζικοί περιορισμοί στις εξαγωγές των μεταλλευμάτων, ζημιώνουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς και πρέπει να καταργηθούν.

Όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι περιορισμοί που επιβάλλει η Κίνα αναγκάζουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς να πληρώνουν διπλάσιες τιμές από τους Κινέζους ανταγωνιστές τους για την αγορά σπάνιων γαιών.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ron Kirk, σημείωσε ότι "η Κίνα συνεχίζει να κάνει πιο αυστηρούς τους περιορισμούς στις εξαγωγές, προκαλώντας τεράστιες στρεβλώσεις και επιζήμιες παρενοχλήσεις στις τροφοδοτικές αλυσίδες αυτών των υλικών στην παγκόσμια αγορά".

Στην προσφυγή εναντίον της Κίνας αναμένεται να αναφερθεί σε σημερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι η Κίνα, παράγει περισσότερο από το 90% των "σπάνιων γαιών" παγκοσμίως.

Το Πεκίνο από την πλευρά του αρνήθηκε την Τρίτη τους ισχυρισμούς της Ε.Ε, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι η "Κίνα θα συνεχίσει να ακολουθεί την αποτελεσματική διαχείριση των εξαγωγών σπάνιων γαιών, σύμφωνα με τους κανόνες του WTO". 

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/685092/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: