10.12.12

Αμερικανο-βρετανικά σχέδια για εκκαθάριση τραπεζών

Τα πρώτα διασυνοριακά σχέδια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη χρεοκοπία παγκόσμιων τραπεζών σκοπεύουν να ανακοινώσουν οι αμερικανικές και οι βρετανικές τραπεζικές εποπτικές αρχές.
Τα σχέδια αυτά προβλέπουν την επιβολή ζημιών στους μετόχους και τους πιστωτές τους και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και διασφαλίζουν την ύπαρξη επαρκών κεφαλαίων τους για να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι.
Σε άρθρο τους στους Financial Times, ο Μάρτιν Γκρούνμπεργκ, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ, και ο Πολ Τάκερ, αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), αναφέρουν ότι τα σχέδια αυτά θα είναι τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα για να σταματήσει να υπάρχει το πρόβλημα «πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει» όσον αφορά τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες.
Δεδομένου ότι ο Πολ Τάκερ ηγείται διεθνών προσπαθειών για την ανάπτυξη έκτακτων σχεδίων εκκαθάρισης τραπεζών, το αμερικανο-βρετανικό πρότυπο σχέδιο για τις 12 μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζές τους θα αποτελέσει πρότυπο και για τις 16 συστημικά σημαντικές τράπεζες που έχουν τις έδρες τους σε άλλες χώρες.
«Όλες οι χώρες έχουν πολύ ισχυρό δημόσιο συμφέρον να αναπτύξουν τη δυνατότητα εκκαθάρισης συστημικά σημαντικών παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο», γράφουν οι δύο αξιωματούχοι.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2262515

No comments: