Τα προβλήματα σήμερα φαίνονται ότι ακολουθούν τη πορεία των λιγοστών κι απαισιόδοξων οικονομολόγων.
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι τα προβλήματα έχουν πλήξει τον αμερικάνο καταναλωτή, κάτι που δεν συνέβει στην ύφεση του 2001. Πρέπει να πάμε πιο παλαιά, στην ύφεση του '90-'91, για να βρούμε ύφεση στη κατανάλωση των πολιτών (ένα τρίμηνο αρνητικής κατανάλωσης).
Λόγω του ότι η κατανάλωση καλύπτει περισσότερο από τα 2/3 του αμερικάνικου ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τα πάμπολλα προβλήματα του αμερικάνου καταναλωτή (πτώση τιμών ακινήτων, μικρότερες και πιο ακριβές δυνατότητες δανεισμού των ήδη υπερδανεισμένων, ακριβότερη ενεργεια και τρόφιμα, ελάχιστες αυξήσεις μισθών - αντίθετα απολύσεις κι ανεργία) θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.
Εννοείται ότι οι επιστροφές φόρου της κυβέρνησης δεν βοήθησαν ιδιαίτερα, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δεν κατευθύνθηκαν στη κατανάλωση αλλά κυρίως σε αποπληρωμές χρεών.
Ας υποθέσουμε ότι η έναρξη της ύφεσης έγινε τον Ιανουάριο 2008, κάτι που μάλλον συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
Τα προβλήματα των καταναλωτών και η αναγκαία προσαρμογή τους, όπως η αναγκαία αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου και η υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης, στις νέες συνθήκες θα οδηγούν την οικονομία για το επόμενο διάστημα, που τοποθετείται έως και το πρώτο εξάμηνο του 2009, ακόμα και με τελευταίες αναλύσεις.
Τότε, θα είμαστε στους 18 μήνες συνολικά με μόνη θετική εξαίρεση το 2ο τριμήνο 2008, το οποίο αναμένεται να είναι θετικό (σχήμα U που διαμορφώνεται σε W).
Συνεπώς, εκτός της σημασίας της αγοράς εργασίας, η σημασία των μετρήσεων της καταναλωτικής συμπεριφοράς ανεβαίνει σε σημασία. Κι αυτή πλέον θα οδηγήσει τις εξελίξεις.
[σημ.: θεωρώ τη σημασία των "ανερχόμενων εξαγωγών" μειωμένη για δύο λόγους,
α. ο υπόλοιπος κόσμος, π.χ. το G7, ακολουθεί την Αμερική (προς τα κάτω)
β. η άνοδος του δολλαρίου θα τις επιβαρρύνει]
Πως όμως οι καταναλωτές θα είναι ο σηματωρός των αγορών;
Η καταναλωτικές δαπάνες θα διαμορφώσουν τα κέρδη των εισηγμένων των περισσότερων κλάδων. Κι αυτό αναμένεται να γίνει με μια χρονική υστέρηση. Όμως οι αγορές πάντοτε προσπαθούν να προεξοφλήσουν.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment