9.1.10

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Σε διορθώσεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προχωρεί τώρα η κυβέρνηση, με στόχο να ικανοποιήσει ώς έναν βαθμό τις απαιτήσεις των Βρυξελλών για μεγαλύτερες θυσίες και πιο συγκεκριμένα μέτρα. Η κοινοτική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα υπολόγισε σύμφωνα με πληροφορίες ότι με βάση τα μέτρα που έχει ώς τώρα ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2010, το έλλειμμα δεν προβλέπεται να μειωθεί ούτε καν κάτω από 10% του ΑΕΠ, από 12,7% του ΑΕΠ το 2009. Λείπουν, συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους κοινοτικούς υπολογισμούς, μέτρα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ για να πετύχει η κυβέρνηση τον στόχο της, να φτάσει δηλαδή το έλλειμμα στο 8,7% του ΑΕΠ.

Έτσι, εμμέσως ζητούν πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για το 2010. Εναλλακτικά, η κυβέρνηση πρέπει να τους πείσει, εξειδικεύοντας τα μέτρα που έχει ανακοινώσει, ότι αυτά επαρκούν για να εξασφαλιστούν τα ποσά αυτά. Ζητούν, επίσης, οι κοινοτικοί εξειδίκευση των μέτρων του 2011 και 2012 γιατί δεν προκύπτει από πουθενά, όπως τονίζουν, πώς θα επιτευχθεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 6% συνολικά τα δύο αυτά χρόνια.

Τι διεμήνυσαν οι κοινοτικοί
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοτικοί διεμήνυσαν στα κυβερνητικά στελέχη τα εξής:

Θεωρούν ότι το σενάριο για την ανάπτυξη που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση είναι αισιόδοξο (υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος και στη συνέχεια ανάκαμψη με επιταχυνόμενο ρυθμό το 2011 και 2012). Επομένως, πιστεύουν ότι τα έσοδα που προβλέπονται δύσκολα θα εισπραχθούν αφού δεν θα υπάρχει φορολογητέα ύλη και θα υπάρχει τάση για φοροδιαφυγή. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη κέρδισε τις εντυπώσεις στις εξηγήσεις που έδωσε για το πώς η κυβέρνηση θα ενισχύσει την ανάπτυξη.

Δεν κρίνουν επαρκείς τις περικοπές δαπανών που κάνει η κυβέρνηση. Πιστεύουν ότι έπρεπε να είναι πιο αυστηρή, ειδικά στο θέμα των μισθολογικών δαπανών, τις οποίες θέλουν να δουν να περικόπτονται περαιτέρω.

● Θέλουν περισσότερες εξηγήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, όπως π.χ. στο Ασφαλιστικό ή στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

● Ζητούν ποσοτικοποίηση των μέτρων που αφορούν τους φόρους, τις δαπάνες του προϋπολογισμού και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση το 2011 και 2012.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4554485

Με πολιτική συμφωνία θα γίνει αποδεκτό (ή θα απορριφθεί) το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης και κατά πάσα πιθανότητα η συμφωνία αυτή θα κλείσει κατ΄ αρχήν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ένωσης για την οικονομία, στις 11 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου, της Κομισιόν, της κ. Μέρκελ και ορισμένων άλλων ισχυρών εταίρων.

αυτές τις πιέσεις θα τις ασκούν μηνιαίως με την επίβλεψη της Κομισιόν- και κάθε τρεις μήνες με την έκθεσή τους- διότι αυτό προβλέπει το τρίτο στάδιο της επιτήρησης στο οποίο θα ενταχθεί η Ελλάδα από τα μέσα Φεβρουαρίου.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4554426

______________

Εάν είναι όπως γράφεται "δεν προκύπτει από πουθενά πώς θα επιτευχθεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 6% συνολικά τα δύο αυτά χρόνια" τότε κάποιοι δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους. Και αυτό είναι λογικό καθώς πρέπει να κάνουν δουλειά που απαιτεί χρόνο... Και αυτοί είναι μόλις 100 μέρες στα γραφεία τους.
Η δουλειά πάντως πρέπει να γίνει καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια.

Απόλυτα συμφωνώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης δαπανών. Αυτό απαιτεί να κοιτάξει κάποιος τον κάθε προϋπολογισμό δαπανών κάθε δημόσιου οργανισμού και να αναλύσει κάθε γραμμή, ώστε στον επόμενο προϋπολογισμό 2011 (ναι, αυτόν!) να έχουμε μια μείωση δαπανών, η οποία εκτός από αναγκαία είναι σίγουρα εφικτή εάν γίνουν πέντε βασικά πράγματα που κάνει πάντοτε ένας νοήμων όταν χρωστάει και πρέπει να μαζέψει λεφτά.

Ευτυχώς μας λένε ΤΑ ΝΕΑ ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία.

2 comments:

sterk said...

Μείωση των δαπανών συνεπάγεται σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα. Όταν ο δημόσιος τομέας (άμεσως και έμμεσως) είναι τέτοιας έκτασης, μείωση δαπανών σημαίνει μείωση (αντιπαραγωγικού) προσωπικού ή μείωση μισθών ή και τα δυο.
Τι είναι ευκολότερο σε αυτή τη χώρα?
Να πάρουμε σκληρά μέτρα ή να αποφασίσουμε να την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια από την ευρωζώνη? (και να γίνουμε Αλβανία βεβαίως βεβαίως)

Μου έχει δημιουργηθεί και η εντύπωση (ελπίζω εσφαλμένη) ότι οι κοινοτικοί μας δείχνουν το δρόμο της εξόδου, όχι άμμεσα, μιας που κάτι τέτοιo είναι αδιανόητο, αλλά έμμεσα μέσω επιβολής μέτρων που ξέρουν ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να εφαρμοστούν...

geokalp said...

επιμένω ότι στο τέλος όλα είναι πολιτική συμφωνία! και ο ΓΑΠ έχει ήδη αποδείξει ότι γνωρίζει καλά πως λειτουργέι η διπλωματία ακόμα και στο οικονομικό επίπεδο
de nομίζω ότι η ΕΕ μας δείχνει την έξοδο:
1. να συναιτιστούμε θέλουν
2. να πιάσουν τόπο τα λεφτά που μας δίνουν
3. να πάρουν ότι μπορούν, ήδη έχουν ΟΤΕ-αεροδρόμιο-λιμάνια-δρόμους-κλπ, θα πάρουν κι άλλα, τσάμπα δε θα δώσουν τίποτε!

τέλος, επειδή αυτά τα χώματα, από το 1821 είχαν προστάτες (άγγλοι-γάλλοι-ρώσσοι) μετά έμειναν οι άγγλοι, οι οποίοι όταν φαλήρισαν μας έδωσαν στους Αμερικάνους, οι οποίοι όταν είδαν ότι δεν τους περισσεύουν άλλα μας έβαλαν στην ΕΕ-ΟΝΕ, οπότε μείναμε με τους γερμανούς για χρηματοδότες
αυτοι απλά αρχίζουν να καταλαβαίνουν που έμπλεξαν ΟΜΩΣ θα πάρουν για να δώσουν, τσάμπα τίποτα!