14.1.10

Οταν οι αγορές «άγονται και φέρονται» από τις κινήσεις της Κίνας...

ZZ

Στιγμές «δράματος» έζησαν ξανά χθες οι επενδυτές σε όλες τις αγορές, όταν είδαν τις αγορές να γίνονται «έρμαιο» των εξελίξεων στην Κίνα. Το κλίμα άρχισε να ταράσσεται επικίνδυνα όταν η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να αυξήσει από τις 18 Ιανουαρίου στο 16% τις απαιτήσεις διαθεσίμων που υποχρεούνται να διατηρούν οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της χώρας, πήρε διαστάσεις. Με συνέπεια το domino effect να παρασύρει τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη έως τη Wall Street. H αναταραχή στα χρηματιστήρια και στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών και των κερδοσκοπικών τοποθετήσεων ήταν έντονη. Aντίθετα, χάρη στο ξεπούλημα των μετοχών και των εμπορευμάτων ευνοήθηκε χθες το δολάριο.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου χρειάζεται να πάρει δραστικά μέτρα για τον φθηνό δανεισμό που τροφοδοτεί τη χρηματιστική κερδοσκοπία και την υπερθέρμανση της οικονομίας. Η μαζική εισροή κινεζικών και ξένων κεφαλαίων άρχισε να μετατρέπεται σε «φούσκα» με πολλαπλές παρενέργειες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα για να καταπολεμήσει την επικίνδυνη ρευστότητα αύξησε τα τρίμηνα επιτόκια. Οι μαζικές εισροές κεφαλαίων απασχολούν τις χώρες της Ασίας, καθώς έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν άπειρες «φούσκες» στις αγορές τους.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί σφόδρα τη Δύση είναι το ενδεχόμενο η υπερπαραγωγή της Κίνας να πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Η υπερβολική παραγωγική δυνατότητα της Κίνας σε κλάδους όπως η χαλυβουργία, τα τσιμέντα, τα χημικά και η διύλιση πλήττει την παγκόσμια οικονομία, έχει ήδη προειδοποιήσει το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ασία. Η Κίνα αυξάνει την παραγωγή της, την ώρα που η παγκόσμια ζήτηση δεν έχει ανακάμψει ακόμη, δημιουργώντας έτσι εμπορικές εντάσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο επισφαλών δανείων. «Το κινεζικό πακέτο εκτόνωσης (4 τρισ. γουάν) δίνει πιστώσεις σε όλο και περισσότερο αμφίβολα έργα», ανέφερε η έκθεση του Επιμελητηρίου, χωρίς όμως να προσδιορίσει σε ποια έργα αναφέρεται. «Οι παγκόσμιες επιπτώσεις μπορούν να γίνουν ήδη αντιληπτές στη μορφή των εμπορικών εντάσεων», καθώς τα εμπορεύματα που δεν μπορούν να πωληθούν στην Κίνα στέλνονται σε αγορές που έχουν ήδη συρρικνωθεί λόγω της κρίσης, τονίζει η επίτροπος Εμπορίου της Ε. Ε., Κάθριν Αστον.

Το Επιμελητήριο πρότεινε 30 μέτρα για τη μείωση της πλεονάζουσας παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και μιας υποτίμησης του γουάν, η οποία θα περιόριζε την «επιδότηση» προς τους Κινέζους κατασκευαστές. Εκτός αυτού, προτάθηκαν επίσης η μείωση των επιδοτήσεων των ενεργειακών τιμών, η αύξηση των επιτοκίων με σκοπό τον περιορισμό των εύκολων πιστώσεων, η αύξηση των πληρωμών μερισμάτων από κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και η ενίσχυση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης, με σκοπό την ενθάρρυνση της κατανάλωσης και τη μείωση των αποταμιεύσεων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο Επικρατείας της Κίνας ενέκρινε τα σχέδια για τον περιορισμό των επεκτάσεων στις βιομηχανίες τσιμέντου, γυαλιού, ανεμογεννητριών και ναυπηγικής. Επίσης, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μέτρα για τον περιορισμό της προσφοράς γης σε κλάδους με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες της κυβέρνησης ήταν αναποτελεσματικές, αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Επιμελητηρίου.

«Ιδιαίτερα ανησυχητικό» θεωρεί ότι περισσότερα από 140 δισ. γουάν έχουν επενδυθεί στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, την ώρα που η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 14,9% το 2009, αναφέρει η έκθεση. Η ίδια η οικονομία της Κίνας είναι το κύριο «θύμα» της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, υπογραμμίζει το Επιμελητήριο, καθώς οι εταιρείες στους συγκεκριμένους κλάδους όχι μόνο θα περιορίσουν τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και θα δυσκολευτούν στην αποπληρωμή των δανείων τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο επανάληψης της ξαφνικής ανόδου των επισφαλών δανείων της δεκαετίας του ’90. «Αυτό αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην πορεία της κυβέρνησης για καινοτόμο αλλά και βιώσιμη οικονομία», καταλήγει η έκθεση.

No comments: