12.1.10

«Δεν είναι λύση η έξοδος της Ελλάδας από την Ε.Ε.»

Η περίπτωση της Ελλάδας καθιστά επιβεβλημένο το στενό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και τη δημοσιονομική εποπτεία των κρατών μελών, σύμφωνα με το νέο Επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν αποτελεί λύση η αποχώρηση της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κυριάρχησε στη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης που πέρασε ο νέος Επίτροπος στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Ο κ. Ρεν πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Φεβρουαρίου με την προϋπόθεση ότι η υποψηφιότητά του θα εγκριθεί από την ολομέλεια των ευρωβουλευτών, στις 26 Ιανουαρίου.

Απαντώντας εάν υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Ρεν εξέφρασε την άποψη ότι η αποχώρηση δεν είναι λύση. Οπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι πολύ σοβαρά θα φροντίσει να επιλύσει το πρόβλημα, ενώ η Κομισιόν παρακολουθεί με ανησυχία την υπόθεση. Στο πλαίσιο αυτό θα πάρουμε αποφάσεις, θα κάνουμε συστάσεις και εννοείται ότι συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο με συγκεκριμένα και απτά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος που σήμερα κινείται μεταξύ 12% με 13% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς σχετικά με την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε να παίρνει μέτρα και η Επιτροπή και η Eurostat στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια ώστε τα στατιστικά στοιχεία να είναι σωστά και αξιόπιστα.

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση με τα στατιστικά στοιχεία, υποστήριξε ότι η συνθήκη προβλέπει την επιβολή κυρώσεων, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η άμεση διόρθωση της κατάστασης και αυτό προσπαθεί η Κομισιόν να κάνει στηρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αξιόπιστα στοιχεία.

Σε ερώτηση της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Ρόδης Κράτσα περί επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη, από τη μια μεριά υπάρχει το Ταμείο Συνοχής (κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στα κράτη μέλη) για τη σύγκλιση, και από την άλλη κανόνες που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπου κάθε κράτος μέλος καλείται να τους σεβαστεί στο πνεύμα της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Κυρώσεις

Σε άλλη ερώτηση για το αν η περίπτωση της Ελλάδας απειλεί το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και την Ευρωζώνη απάντησε ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πολύ σοβαρό, ιδιαίτερα για την ίδια και τους Ελληνες πολίτες, αλλά επίσης μπορεί να επηρεάσει όλη την ευρωζώνη. Δεν είναι τόσο σοβαρό ακόμη που να απειλήσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, γι' αυτό είναι απόλυτα επείγον η κυβέρνηση και η Βουλή να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα με απτά μέτρα, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν εφαρμόσει τις κυρώσεις που προβλέπει το Σύμφωνο εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση της Ελλάδας, δεν απέκλεισε τη χρήση οποιουδήποτε εργαλείου έχει στη διάθεσή του για επιβολή κυρώσεων, αλλά τώρα πρέπει να αναπτύξουμε άμεση δράση για να αποφύγουμε επιδείνωση της κατάστασης και να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα, κατέληξε.

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την λύπη του, διότι η περίπτωση της Ελλάδα μονοπώλησε τη συνεδρίαση, ίσως λόγω επικαιρότητας, όπως είπε. Δεν είναι όμως η μόνη περίπτωση χώρας με μη βιώσιμα οικονομικά, ανέφερε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι ο μέσος όρος αύξησης των ελλειμμάτων κάτω του 3% του ΑΕΠ που ήταν το 2008 βρέθηκε ένα χρόνο αργότερο πάνω από 7% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος αυξήθηκε 20 μονάδες με αποτέλεσμα να χαθούν σε επίπεδο κοινότητας όλα όσα είχαν επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια στο δημοσιονομικό τομέα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1764087

No comments: