9.1.10

Τράπεζες: αδύνατη η επίτευξη του στόχου για διψήφιο αριθμό πιστωτικής επέκτασης

Ανέφικτο, υπό τα σημερινά δεδομένα, χαρακτηρίζουν στελέχη τραπεζών τον στόχο που έθεσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για διψήφιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης το 2010.

Για να επιτευχθεί πιστωτική επέκταση της τάξης του 10% την εφετινή χρονιά, θα πρέπει να διοχετευθούν στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά περί τα 25 δισ. ευρώ νούμερο που με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα φαντάζει ως όνειρο καλοκαιρινής νυκτός. Αντίθετα, δεδομένης της ύφεσης που δοκιμάζει την εγχώρια οικονομία, αλλά και τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα που δυσκολεύουν την άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές, οι επιτελείς των τραπεζών θεωρούν πιθανότερο σενάριο την στασιμότητα ή ακόμα και τη μείωση του υπολοίπου δανείων την εφετινή χρονιά, σε ποσοστό που θα μπορούσε να φτάσει το 5%.

Υπογραμμίζουν ότι το 2009, παρά το γεγονός ότι η ύφεση χτύπησε ουσιαστικά την εγχώρια οικονομία μετά το πρώτο εξάμηνο (το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σημείωσε οριακή μεταβολή), ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης με δυσκολία θα διαμορφωθεί κοντά στο 4%. Ετσι θεωρούν περίπου αδύνατη την επίτευξη του στόχου για διψήφιο αριθμό πιστωτικής επέκτασης σε μια χρονιά όπου αναμένονται αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης και στα τέσσερα τρίμηνα.

Στο τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το υπόλοιπο των δανείων είχε διαμορφωθεί στα 251,9 δισ. ευρώ (132,8 δισ. προς επιχειρήσεις και 119,1 δισ. σε νοικοκυριά). Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η ρευστότητα θα αποτελέσει το κρισιμότερο ζήτημα για τη νέα χρονιά και προειδοποιούν για επικίνδυνες περιπλοκές αν δεν αποκατασταθεί η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας και δεν αντιμετωπιστούν οι χρόνιες ανισορροπίες. Επί του παρόντος, οι εμπορικές τράπεζες έχουν αναστείλει τα σχέδια άντλησης ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές (λόγω της υποβάθμισης της εγχώριας οικονομίας και της αύξησης του κόστους δανεισμού), ενώ πρόσθετη πίεση δημιουργεί η εκροή καταθέσεων λόγω της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί. Αρχικά, υπήρξαν φήμες περί φορολόγησης των καταθέσεων, για την αξιοποίησή τους ως «πόθεν έσχες» κ.ά. φήμες που διαψεύσθηκαν. Ωστόσο, έσπειραν αβεβαιότητα και οδήγησαν κάποιους σε προληπτική μετακίνηση καταθέσεων στο εξωτερικό.

Επιπλέον, στην αγορά κυκλοφορούν και πολλές άλλες φήμες όπως η δέσμευση μέρους των καταθέσεων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους (με την υποχρεωτική αγορά ομολόγων) φήμες οι οποίες μπορεί από τραπεζίτες να χαρακτηρίζονται αστείες, ωστόσο συζητούνται από καταθέτες, εντείνοντας την αβεβαιότητα και την ανησυχία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_08/01/2010_385872

No comments: