18.1.10

Deutsche Bank: Πιθανή η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2010

Το «διπλό έλλειμμα» -τρεχουσών συναλλαγών και δημοσιονομικό- που κατατρύχει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε μια υπερχρεωμένη χώρα, αναφέρει στη σημερινή της έκθεση η Deutsche Bank
Δεδομένου, όμως, ότι η ρευστότητα στη διεθνή αγορά είναι συνδεδεμένη με την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κεφάλαια, μέχρι πρότινος η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα στη χρηματοδότηση των εν λόγω ελλειμμάτων της. Σήμερα, όμως, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μαζικής «ανάληψης» κεφαλαίων κάποια στιγμή στο μέλλον, προειδοποιεί η γερμανική τράπεζα.
Για το 2010, η Deutsche Bank προβλέπει μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα, σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους Εταίρους της. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητα και ο κίνδυνος υποχώρησης της καταναλωτικής ζήτησης εξαιτίας της υψηλής φορολογίας καθιστούν τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,03% υπεραισιόδοξες, επισημαίνει η τράπεζα.
Παρότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έκδοση γραμματίων ελληνικού δημοσίου αυτή την εβδομάδα, οι πιέσεις για χρηματοδότηση εντείνονται, καθώς τον Απρίλιο και το Μάιο αναμένονται μαζικές ρευστοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποφέρει καρπούς, σύμφωνα με την έκθεση.
Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να στραφεί στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο για το κύριο μέρος της χρηματοδότησής της, ελλοχεύει ο κίνδυνος δραματικής μείωσης των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα και της ακόμη πιο δραματικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών στην Κομισιόν είναι το πρώτο από μια σειρά μέτρων που πρέπει να δρομολογήσει η Ελλάδα προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το εξωτερικό χρέος και το δημοσιονομικό της έλλειμμα, διατείνεται η Deutsche Bank.
Η αποτυχία της Ελλάδας να σταθεροποιήσει τις ομολογιακές αποδόσεις προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, ενώ περιορίζει τις δυνατότητες της χώρας για βελτίωση της ρευστότητάς της. Παράλληλα, υποστηρίζει η γερμανική τράπεζα, αυξάνει τον κίνδυνο ο κρατικός τομέας να στραφεί για δανεισμό σε θεσμικούς φορείς.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1766723

Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με την Αργεντινή ή τη Ρωσία, επισημαίνει σε ανάλυση της η Deutsche Bank, καθώς έχει διπλάσιο χρέος από ό,τι Ρωσία και Αργεντινή μαζί, όταν πτώχευσαν το 1998 και το 2001 αντίστοιχα.
Το δημόσιο χρέος της Ρωσίας το 1998 ήταν 51 δισ. ευρώ, ενώ της Αργεντινής 57 δισ. ευρώ, έναντι 254 δισ. ευρώ της Ελλάδας σήμερα.
Όπως υποστηρίζει ο στρατηγικός αναλυτής της γερμανικής τράπεζας, Τζιμ Ρέιντ, τα νούμερα σχετικά με το κρατικό χρέος της Ελλάδας είναι τεράστια σε σχέση με αυτά που έχουμε δει στο παρελθόν σε χώρες που χρεοκόπησαν.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1096015&lngDtrID=251

____________΄
Η ανάλυση της DB είναι πολύ ψύχραιμη.
Μόνο ως προς το σκέλος του συνολικού δημ. χρέος και τη σύγκριση με την Αργεντινή ή τη Ρωσία μια παρατήρηση: η Ελλάδα το 1998 είχε δημ.χρέος 115 και το 2001 150 δισ.ευρώ.
Τότε δεν ήταν πολύ;

No comments: