18.1.10

JPMorgan: Ηπια ανάκαμψη και χαμηλός πληθωρισμός το 2010

Ήπια οικονομική ανάκαμψη προβλέπει η JPMorgan Asset Management για τις χώρες του ΟΟΣΑ το 2010, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα κινηθεί σε επίπεδα άνω των τάσεων κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
«Το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να βασίζεται σε μια ήπια οικονομική ανάκαμψη για τον ΟΟΣΑ κατά το 2010», επισημαίνεται στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων της εταιρείας, την οποία συνέταξε η Global Multi-Asset Group, ομάδα διαχείρισης παγκόσμιων χαρτοφυλακίων διαφόρων κατηγοριών επένδυσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, το 2010 η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,6% στις ΗΠΑ, στο 1,2% στην Ευρωζώνη, στο 1,2% στη Βρετανία, και στο 1,4% στην Ιαπωνία. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν σύμφωνη και με τα στοιχεία του παρελθόντος που υποδεικνύουν ότι η δεύτερη χρονιά μετά από μια κρίση στο τραπεζικό σύστημα τείνει να χαρακτηρίζεται από οικονομική ανάπτυξη κάτω των τάσεων.
Η ιστορία διδάσκει ότι η οικονομική δραστηριότητα κινείται σε επίπεδα άνω των τάσεων κατά το τρίτο έτος. Σημειώνεται ότι η προοπτική αυτή είχε διατυπωθεί σε επίσημες οικονομικές προβλέψεις στη Βρετανία, οι οποίες όμως είχαν γενικά αντιμετωπισθεί με περιφρόνηση.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, το σενάριο για ανάπτυξη κάτω των τάσεων το 2010 συμπίπτει με μια ευρεία εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και οι ενδείξεις μέχρι στιγμής συνηγορούν υπέρ αυτής της απόψεως.
Η Global Multi-Asset Group εκτιμά ότι τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και οι ανησυχίες ότι οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν με δραματικά αργούς ρυθμούς υποδεικνύουν ότι ο παράγοντας της εργασίας δεν έχει ιδιαίτερη ισχύ στο να καθορίσει τιμές (pricing power) και ότι τα εταιρικά περιθώρια κέρδους είναι σχετικά εύρωστα σε αυτή τη φάση του κύκλου της οικονομίας.
Δεδομένης της ιδιαίτερα αυξημένης πλεονάζουσας δυναμικότητας, εκτιμάται ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ συγκρατημένος για δύο έως τρία χρόνια. Εξάλλου, πολύ λίγες είναι οι ενδείξεις ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό κινήθηκαν ανοδικά σε ανησυχητικό βαθμό.

Πρόβλεψη για αμετάβλητα επιτόκια
Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν επίσης πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα το 2010, με εξαίρεση την Κίνα και ορισμένες περιοχές της Ασίας.
«Σύμφωνα με τους δείκτες της Credit Suisse τα βασικά επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν κατά 80 έως 100 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ωστόσο, στις πρόσφατες ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι κεντρικοί τραπεζίτες αλλά και στα πρακτικά των συνεδριάσεων των νομισματικών επιτροπών ουσιαστικά δεν διακρίνονται ενδείξεις ότι τα επιτόκια πρόκειται να αυξηθούν», τονίζεται στην έκθεση.
Συγκεκριμένα, σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι και ο Αντιπρόεδρος Ντόναλντ Κον άφησαν να εννοηθεί ότι η πολιτική θα διατηρηθεί σε χαλαρά επίπεδα.
Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, εκτιμάται ότι τα επιτόκια ενδεχομένως να μην σημειώσουν την άνοδο κατά 100 μονάδες βάσης που προεξοφλούν οι αγορές.
Για την Κίνα προβλέπεται πως κατά τους επόμενους 3 έως 6 μήνες ενδεχομένως να αυξηθούν οι πιέσεις για πιο επιθετική σύσφιξη, συγκράτηση της ανάπτυξης, και ανατίμηση του νομίσματος με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Σε καλή θέση οι αποτιμήσεις των μετοχών
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης πως οι μετοχές εμφανίζονται ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα. Με τον απλό γνώμονα της διαφοράς στον λόγο κέρδη ανά μετοχή προς χρηματιστηριακή τιμή, το λεγόμενο Earnings Yield της αγοράς, οι μετοχές εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλή θέση ως προς τη σχετική τους αποτίμηση.
Πράγματι, οι μετοχές θα έπρεπε να ανέβουν 30% πάνω από τα σημερινά επίπεδα και οι αποδόσεις των ομολόγων τουλάχιστον κατά 100 μονάδες βάσης για να φέρουν ακραίες αποτιμήσεις παρόμοιες με εκείνες του 1994, του 2000 και του 2007, τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διόρθωσης 15%-20% στις αγορές
Όσον αφορά στις αγορές, η στρατηγική για το 2010 αναμένεται να μην είναι τόσο σαφής όσο το 2009. Ειδικότερα, παραμένει το ερώτημα ως προς τον βαθμό αλλά και τη χρονική στιγμή που θα επέλθει αλληλεπίδραση του θετικού κυκλικού στοιχείου με τα αρνητικά διαρθρωτικά ζητήματα. Η χρονιά αυτή προβλέπεται να είναι πιο δύσκολη και μια διόρθωση της τάξης του 15%-20% κατά τη διάρκεια του έτους δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί.
Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται ότι οι μετοχές θα έχουν καλύτερη απόδοση από τα ομόλογα κατά το 2010. «Στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά μας εξακολουθούμε να έχουμε αυξημένη στάθμιση στις μετοχές έναντι των ομολόγων, διατηρώντας τις θέσεις μας στις αναδυόμενες αγορές, καθώς είναι οι περιοχές που εξακολουθούν να πρωτοστατούν στην ανάπτυξη. Διατηρούμε επίσης αυξημένες θέσεις στις μετοχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ασίας, ουδέτερη θέση στην Ιαπωνία, και μειωμένη στάθμιση στην Ευρώπη πλην Βρετανίας και στην Αυστραλία», καταλήγει η έκθεση.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1766696

No comments: