18.1.10

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι ισχυρότερη από την αναμενόμενη, λέει το ΔΝΤ

Ισχυρότερη από την αναμενόμενη είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, είπε την Δευτέρα από το Τόκιο ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, τονίζοντας παράλληλα πως, αν και το ενδεχόμενο «διπλής ύφεσης» δεν είναι πολύ πιθανό, η ανάκαμψη είναι «εύθραυστη».

Όπως είπε, Κίνα, Ινδία και άλλες αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες «οδηγούν» την παγκόσμια ανάκαμψη και είναι πλέον πολύ κοντά στην επιστροφή τους στα προ της κρίσης επίπεδα, ενώ ασθενέστερη είναι η ανάκαμψη σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

«Οι προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσουμε σε λίγες ημέρες θα δείξουν ότι η αυτή ανάκαμψη είναι ταχύτερη και ισχυρότερη απ' ότι αναμέναμε» αρκετούς μήνες πριν.

Ακόμα επισήμανε ότι, αν και το ΔΝΤ δεν προβλέπει «διπλή ύφεση», οι κίνδυνοι παραμένουν. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, επειδή αυτή η ανάκαμψη είναι πολύ εύθραυστη» τόνισε.

Τέλος, για μία ακόμα φορά τάχθηκε κατά της πρόωρης απόσυρσης των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων στήριξης. «Το σχέδιο απόσυρσης «πρέπει να σχεδιαστεί σήμερα», αλλά να μην υλοποιηθεί σε αυτή την περίοδο, επειδή οι οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κρατική στήριξη και η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ασθενής, σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

_____________
O αργός δείκτης που λέγεται ΔΝΤ μίλησε...

No comments: