21.1.10

Roubini: «Βλέπει» διακοπή μετοχικού ράλι στο H2

Το ράλι στις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο πιθανώς να ολοκληρωθεί στο β’ εξάμηνο του 2010, καθώς η οικονομική ανάπτυξη δεν θα είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με τον κ. Nouriel Roubini.

Σε ομιλία του στο Χονγκ Κονγκ –μέρος της οποίας δημοσιεύει το Bloomberg- ο κ. Roubini υποστήριξε ότι η αποτυχία να ελεγχθούν «φούσκες» στις αναδυόμενες αγορές, τις οποίες στηρίζει και η χαλαρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών, μπορεί να αποτελέσει μία ακόμη αιτία για να υπάρξει «σημαντική διόρθωση στις αποτιμήσεις, γεγονός το οποίο θα δράσει αρνητικά στην ανάπτυξη τόσο διεθνώς όσο και σε τοπικό επίπεδο».

«Η πραγματική οικονομία όντως ανακάμπτει από τον Μάρτιο (2009) έως και σήμερα, όμως οι μετοχικές αποτιμήσεις έχουν πιάσει ταβάνι», υποστήριξε ο κ. Roubini προσθέτοντας ότι «εάν αποδειχθώ σωστός στο β’ εξάμηνο θα υπάρξει υποχώρηση της ανάπτυξης σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διόρθωση των αγορών και των μετοχικών αποτιμήσεων, καθώς τα μακροοικονομικά νέα θα απογοητεύσουν».

Παράλληλα θεωρεί ότι θα υπάρξει, μεν, διόρθωση στις τιμές εμπορευμάτων αλλά θα είναι περιορισμένη λόγω της υψηλής ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές.

Ευρώπη και Ιαπωνία έχουν περιορισμένα περιθώρια ελιγμών σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ηγηθούν της παγκόσμιας ανάκαμψης. Επιπρόσθετα τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες θα δυσχεράνουν, με δεδομένη και την συνεχιζόμενη ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η ανάπτυξη θα είναι «εύρωστη» στην Ασία και σε αναδυόμενες αγορές, αν και οι οικονομίες Ινδίας και Κίνας εμφανίζουν ενδείξεις υπερθέρμανσης.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/565712/ArticleNewsWorld.aspx

______________
Με τα κόκκινα είναι ο αναμενόμενος τρίτος πόλος της κρίσης που διανύουμε: συνναλλαγματικές διαταραχές σε επίπεδο κατέρρευσης κράτους, ο Ρουμπίνι στοχοποιεί την Ασία, εγώ βάζω και τη Ν.Αμερική.
[η Νέα Ευρώπη δεν λαμβάνεται υπόψη πια...]
Προφανώς και δεν είναι τυχαία η κίνηση των ασιατικών χωρών να προσανατολιστούν προς μία (αρχικά) χαλαρή ένωση ενώ μπορεί να καλοβλέπουν και το Asian (κοινό νόμισμα), με την κίνηση δημιουργίας κοινού ταμείου για περιόδους κρίσεων.

Μια τέτοια διαταραχή θα ενεργοποιήσει όλα τα αντανακλαστικά των κυβερνήσεων ώστε να αποφευχθεί ακόμα ένα ντόμινο.

Από την άλλη, ίσως είναι ο τελικός πάτος.

No comments: