17.2.10

Xαμηλότερα για πέμπτο συνεχόμενο μήνα η γερμανική επενδυτική εμπιστοσύνη

Στο 45,1 βρέθηκε το Φεβρουάριο o δείκτης του Κέντρου Έρευνας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας (ZEW) για τη γερμανική επενδυτική εμπιστοσύνη, υποχωρώντας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα από το 47,2 τον Ιανουάριο όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Η πτώση, αν και μόλις κατά 0,1 μονάδα μικρότερη του αναμενόμενου, αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις για αργή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας τους επόμενους έξι μήνες. Η απαισιοδοξία φαίνεται ότι αφορά περισσότερο τις λιανικές πωλήσεις, τα καταναλωτικά αγαθά και τους τομείς των μετάλλων και χημικών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το ZEW ανέφερε επίσης ότι οι οικονομικές προσδοκίες για τις 16 χώρες της Ευρωζώνης σημείωσαν σημαντική υποχώρηση στο 40,2 από το 46,4 τον Ιανουάριο.

«Αν και έχουμε βγει από τις βαθύτερες κοιλάδες της κρίσης, οι ανησυχίες για την αγορά εργασίας, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το ευρώ δεν έχουν υποχωρήσει» ανέφερε ο πρόεδρος του ZEW Βόλφγκανγκ Φράντς σχολιάζοντας την αναφορά.

Αν και ο πρόεδρος του ZEW συσχέτισε την πτώση της εμπιστοσύνης και με τα ελληνικά δημοσιονομικά προβλήματα, τόνισε ότι η άμεση μακροοικονομική επίδραση της οικονομίας της Ελλάδας στη γερμανική οικονομία είναι αμελητέα (καθώς οι εξαγωγές προς την Ελλάδα αποτελούν το 1% των γερμανικών εξαγωγών).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

No comments: