26.3.10

Ικανοποίηση Τρισέ για τη συμφωνία στην Ευρωζώνη

«Εφαρμόσιμη λύση» χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ ο χρηματοπιστωτικός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ευρωζώνης χαρακτηρίστηκε, ο οποίος πάντως εκτίμησε ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

«Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που η κυβέρνηση στη ζώνη του Ευρώ βρήκε μία εφαρμόσιμη λύση», ανέφερε ο Τρισέ σε μη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση των ηγετών της ζώνης του Ευρώ.

«Θεωρώ ότι η εφαρμόσιμη λύση προστατεύει, αυτό που για εμάς είναι αποφασιστικό, τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ», πρόσθεσε, απαντώντας σε δημοσιογράφους που του ζήτησαν να τοποθετηθεί μετά την ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Τρισέ ανέφερε ότι βελτιώνεται η αξιοπιστία της Ελλάδας και εκτίμησε ότι ο μηχανισμός που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες - ένας συνδυασμός κεφαλαίων του Διεθνιούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ και διμερών δανείων από την Ευρωζώνη - δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

«Είμαι σίγουρος ότι ο μηχανισμός που αποφασίστηκε σήμερα φυσιολογικά δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί και ότι η Ελλάδα σταδιακά θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς», είπε ο Τρισέ, επισημαίνοντας ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στον μηχανισμό βοήθειας δεν παραβιάζει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αφήνει αμετάβλητες τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ.

«Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι ιερή και απαραβίαση και κανένας δεν την αμφισβητεί», είπε ο Τρισέ, ο οποίος νωρίτερα είχε αντιταχθεί στην ανάμειξη του ΔΝΤ στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

«Εχουμε πολύ καλή εκτίμηση για τη γνώμη του ΔΝΤ, συνεργαστήκαμε με το ΔΝΤ στην Αθήνα. Ουδέποτε είπα ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι αυτό ή εκείνο. Πάντα λέω ότι πρέπει να έχουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα από την πλευρά των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ», διευκρίνισε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Ερωτηθείς ποιά θα είναι τα κριτήρια της ΕΚΤ όταν κληθεί να αντιμετωπίσει μία δυνητική έκκληση για βοήθεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Τρισέ απάντησε: «Βλέπεις την κατάσταση, κάνεις μία κρίση για την χρηματοπιστωτική αστάθεια που μπορεί να προκύψει από αυτή για τη χώρα και για την Ευρωζώνη - αυτά είναι τα κριτήρια, αλλά επαναλαμβάνω δεν υποθέτουμε ότι αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενεργοποιηθεί».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

No comments: