26.3.10

Μια σημαντική ανάσα

Του Αλέξη Παπαχελά

Η Ελλάδα πήρε μια σημαντική ανάσα. Η χθεσινη απόφαση των ευρωπαίων ηγετών, και κυρίως η ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΚΤ για την αποδοχή ελληνικών ομολογων ως ενέχυρων και το 2011, δημιουργούν ενα δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει να δανεισθεί με μη απαγορευτικά επιτόκια την επόμενη εβδομάδα. Πρώτα απ’όλα οι χθεσινές αποφάσεις ανακουφίζουν τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες είχαν βρεθεί σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο λόγω των δυσκολιών χρηματοδότησης απο τις διεθνείς αγορές. Θα έλεγε κανείς πως ο κ.Τρισέ δεν ήθελε την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, γιά λόγους θεσμικού ανταγωνισμού, και το κατλαφερε με την ανακοινωσή του.

Το τι θα συμβεί θα κριθεί την επόμενη εβδομάδα όταν η Αθήνα θα επιχειρήσει να δανεισθεί. Αν το spread που θα κληθεί να πληρώσει είναι κοντά στο 200 για δεκαετές ομόλογο, θα πρόκειται για μια σημαντική θετική εξέλιξη. Αν πάλι πλησιάσει το 350 είναι εξαιρετικά πιθανό να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Η χώρα θα περάσει τον πρώτο μεγάλο κάβο του δανεισμού. Ερχονται όμως και άλλοι, εξ΄ίσου δύσκολοι. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πως θα επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης η βαθεια ύφεση που έχει εκδηλωθεί. Και η μεγάλη αυτή αβεβαιότητα θα επηρεάσει τον δανεισμό της χώρας και στο δεύτερο εξάμηνο και το κυριότερο τα επόμενα δύο χρόνια που θα κινηθεί σε εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα . Η δεύτερη πρόκληση είναι να κάνει η κυβέρνηση την δουλειά της, δηλαδή να αρχίσει πραγματικά να κόβει την σπατάλη στο δημόσιο και να μπορέσει να βάλει μπρος πάλι την πραγματική οικονομία. Και στους δύο αυτούς τομείς δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα αλλά χρόνος πολύς δεν υπάρχει.

Θα είναι μεγάλο λάθος να ερμηνευθεί απο οιονδήποτε στην χώρα μας η απόφαση για στήριξη σαν μια λευκή επιταγή στο ελληνικό πολιτικόσύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί σαν να μην έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κρίση. Οι δυσκολίες είναι μπροστά μας. Οι αποφάσεις των εταίρων και του κ.Τρισέ δεν έχουν τίποτα να κάνουν με φιλελληνικές διαθέσεις, αντανακλούν βαθυτερες και γενικότερες γεωπολιτικές ισορροπίες που ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά την Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι μια υποσημείωση στην όλη υπόθεση και σταθηκε τυχερή . Απο εδώ και πέρα όμως η έκβαση της περιπέτειεας που περνάμε δεν έχει τόσο να κάνει μ την τύχη η με τους ξένους αλλα με το πως θα προχωρήσουμε εμείς μπροστά εδώ στην Ελλάδα.


No comments: