Ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας τάραξε τα στάσιμα νερά της τραπεζικής αγοράς, δημιούργησε προσδοκίες συγκέντρωσης στον κλάδο, υπήρξε κινητοποίηση της αγοράς και βεβαίως δόθηκε στην κυβέρνηση μια λύση πρόταση για τις κρατικές τράπεζες.
Η πρόταση του προέδρου της Πειραιώς εμφανίζει 5 δυνατά και 2 αδύνατα σημεία.
Τα δυνατά σημείαΗ πρόταση του προέδρου της Πειραιώς εμφανίζει 5 δυνατά και 2 αδύνατα σημεία.
1)Μόνο η πρωτοβουλία ο χρόνος που επέλεξε η διοίκηση να υποβάλλει οικονομική πρόταση στο ελληνικό δημόσιο αποτελεί δυνατό σημείο.
Η κυβέρνηση παρότρυνε τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε deals προφανώς το αντιλαμβανόταν διαφορετικά αλλά πλέον υπάρχει μια πρόταση.
2)Η Πειραιώς απέφυγε να υποβάλλει πρόταση με ανταλλαγή μετοχών στο κράτος καθώς στόχος δεν ήταν η κρατικοποίηση της Πειραιώς.
Η πρόταση αφορά μετρητά 701 εκατ ευρώ για το 77% της ΑΤΕ και το 34% του ΤΤ.
3)Η πρόταση της Πειραιώς είχε ένα διττό χαρακτήρα ελληνικό κράτος θα σε διευκολύνω στην περίπτωση της ΑΤΕ καθώς η τράπεζα χρειαζόταν αύξηση κεφαλαίου και θα αναλάβω την τράπεζα αλλά χρειάζομαι και ένα βασικό κίνητρο το ΤΤ που διαθέτει κυρίως ρευστότητα και κεφάλαια. Η προσφορά στην ΑΤΕ είναι η διευκόλυνση της Πειραιώς στο κράτος και η προσφορά στο ΤΤ είναι η διευκόλυνση του κράτους στην Πειραιώς.
4)Η πρόταση Σάλλα ξεκάθαρα διευκολύνει τον όμιλο της Πειραιώς καθώς αν προχωρήσει αυτό το σύνθετο deal αποκτά σημαντικό μέγεθος στην αγορά καθίσταται η νούμερο δύο τράπεζα στην Ελλάδα και αντιμετωπίζει όλες τις εσωτερικές υποθέσεις της.
5)Η Πειραιώς αποτελεί τον διαμορφωτή εξελίξεων και το κυριότερο αφορμή για να αλλάξει ο τραπεζικός χάρτης της χώρας.
Τα αδύνατα σημεία
1)Η προσφορά είναι χαμηλή. Δεν υπάρχει στέλεχος στο ΤΤ και την ΑΤΕ που να μην θέτει θέμα χαμηλού τιμήματος.
Ωστόσο η λογική λέει ότι το τίμημα της Πειραιώς τα 701 εκατ ευρώ αποτελούν τιμή εκκίνησης.
Όμως λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα κεφάλαια της Πειραιώς 3 δις ευρώ τα περιθώρια να αυξηθεί η προσφορά σημαντικά δεν είναι μεγάλη πλην αν υπάρξει αύξηση κεφαλαίου διαδικασία χρονοβόρα όμως και ειδικά αυτή την συγκυρία.
Το τίμημα είναι κομβικό σημείο.
Η ΑΤΕ π.χ. πριν 1,5 χρόνο είχε πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την Ασφαλιστική με τιμή εκκίνησης τα 200-210 εκατ ευρώ αν η Ασφαλιστική άξιζε 210 εκατ ευρώ η ΑΤΕ δεν μπορεί να αξίζει 365 εκατ ευρώ.
Ένα άλλο σημείο κριτήριο είναι ότι 10-11 τράπεζες στην Ελλάδα και μεταξύ αυτών και η Πειραιώς έχουν λάβει οικονομική βοήθεια από το κράτος μέσω αύξησης με προνομιούχες μετοχές, εγγυήσεων και παροχής ρευστότητας.
Μια τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιεί τα χρήματα του κράτους για να αγοράσει το κράτος;
Το επιχείρημα που έχουν χρησιμοποιήσει ορισμένοι ότι το ΤΤ δάνεισε στην διατραπεζική την Πειραιώς 350 εκατ ευρώ είναι ανάξιο υπό την έννοια ότι όλες οι τράπεζες στιγμιαία έχουν περάσει φάσεις ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης.
Επίσης δεν μπορεί να υιοθετηθεί το σχεδόν μόνιμο επιχείρημα ορισμένων ότι η Πειραιώς έκρυβε προβλήματα και με την κίνηση αυτή προσπαθεί να τα επιλύσει.
Η απάντηση είναι ακόμη και αν ισχύει αυτό όλες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα σύνθετα και ποικίλα μα όλες...
2)Η ελληνική τραπεζική αγορά φθίνει έχει κορεστεί και το φαινόμενο αυτό δεν εμφανίσθηκε τώρα καταγράφεται τα τελευταία 2-3 χρόνια έντονα.
Ποιο μπορεί να είναι το όφελος από μια υπερσυγκέντρωση επί ελληνικού εδάφους καθώς μόνο η ΑΤΕ διαθέτει παρουσία στο εξωτερικό και αυτή περιορισμένη σε Σερβία και Ρουμανία.
Ποιες θα είναι οι πραγματικές συνέργιες και το κυριότερο το σχήμα αυτό δηλαδή μια τριπλή συγχώνευση πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι σε ένα τόσο θολό τοπίο για την χώρα, τον κλάδο και την οικονομία;
Πέτρος Λεωτσάκος
No comments:
Post a Comment