Τα ονόματα των 91 ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες εκπροσωπούν το 65% του συνολικού τραπεζικού τομέα της ΕΕ και θα υποβληθούν σε stress tests ανακοίνωσε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS).
Μεταξύ αυτών είναι και έξι ελληνικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , η Eurobank [EFGr.AT] , η Alpha Bank [ACBr.AT] , η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] , η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Στα λεγόμενα «τεστ κόπωσης» θα υποβληθούν και οι κυπριακές Marfin Popular και Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] .
Νωρίτερα, πηγές του Reuters ανέφεραν ότι τα stress tests θα περιελάμβαναν «κούρεμα» 16% με 17% για τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των tests θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 23 Ιουλίου. Στόχος τους είναι η αξιολόγηση της ικανότητας των τραπεζών να αντεπεξέρχονται σε οικονομικές κρίσεις.
Στη λίστα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται επίσης 14 γερμανικές τράπεζες, τέσσερις βρετανικές, οι HSBC Holdings Plc, Lloyds Banking Group Plc, Barclays Plc και Royal Bank of Scotland Group Plc, καθώς και οι γαλλικές Paribas SA και Societe Generale SA και οι ισπανικές Banco Santander SA και Bankinter SA.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1840535
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη πως τα αποτελέσματα από τις δοκιμές αντοχής (stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών θα δημοσιευθούν στις 23 Ιουλίου.
«Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στις 23 Ιουλίου. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα πως οι δοκιμές αντοχής διεξάγονται προκειμένου να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια στο σύστημα», τόνισε η Μέρκελ, ενώ σε πρόσφατο άρθρο της και η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ είχε τονίσει πως η δημοσίευση θα γίνει «γύρω στις 23 Ιουλίου».
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ πρόκειται να συναντηθεί με τους αντιπροσώπους των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Φρανκφούρτη στις 21 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσουν τα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων σε ακραίες οικονομικές συνθήκες.
Η ελεγκτική αρχή υποβάλλει τις τράπεζες και τα πιστωτικά τους χαρτοφυλάκια σε σενάρια ακραίας οικονομικής κρίσης ώστε να επιβεβαιώσει εάν τα ίδια κεφάλαιά τους τους επιτρέπουν να την αντιμετωπίσουν χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη ρευστότητά τους.
Έως τον Ιούνιο, πολλές χώρες ήταν αντίθετες με τη δημοσίευση των δοκιμών του 2010, ιδίως η Γερμανία και η Ισπανία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
No comments:
Post a Comment