20.8.10

Σε υψηλό 9μηνου οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Απρόσμενη άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 12.000 στις 500.000 την εβδομάδα μέχρι τις 14 Αυγούστου. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφονται από τις 14 Νοεμβρίου του 2009.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που έλαβαν επίδομα ανεργίας την εβδομάδα μέχρι τις 7 Αυγούστου μειώθηκε κατά 13.000 στα 4,48 εκατομμύρια.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1856347

_______________________________

Απόλυτα ενδεικτική μιας διαδικασίας όπου, αφού "πιάστηκε ο πάτος" και μειώθηκαν οι απολύσεις με κάποια αντίστοιχη αύξηση προσλήψεων, πλέον έχει επανέλθει η αβεβαιότητα (απολύσεις) λόγω μειωμένης αγοραστικής δύναμης.

Η διαδικασία αυτή ίσως περιγράφεται καλύτερα από το "spiral θανάτου", κάτι που αναμένεται και εγχωρίως με τη διαφορά ότι δεν θα δούμε μπροστά μας τη "μεσοφάση" όπου η εμπιστοσύνη πιάνει πάτο αλλά θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καθοδικά χωρίς στάση.

Η ψύχραιμη εκτίμηση μερικών μηνών πριν - που όμως δεν μπορούν να γραφτούν έτσι εύκολα, τώρα μοιάζουν πιο καθαρά - ήταν ότι ο πάτος του εγχώριου οικονομικού βαρελιού θα είναι μεταξύ Σεπ.2010 - Δεκ.2011, ολοκληρώνοντας ένα κύκλο που θα κρατούσε 3 γεμάτα χρόνια (2009-2011).

Δυστυχώς, πλέον είναι εμφανές ότι ο κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζει να διολισθαίνει, με συνέπεια οι επιπτώσεις του, οι οποίες μεταφέρονται σε μια χώρα όπως η Ελλάδα 9-24 μήνες αργότερα, να δυσχεραίνουν το πρόβλημα και την (όποια) ανάκαμψη, που θα μπορούσε να μας συμπαρασύρει προς τα επάνω.

No comments: