18.8.10

ΗΠΑ: Ξεκίνησε τις αγορές ομολόγων η Fed της Ν. Υόρκης

Ομόλογα αξίας 2,551 δισ. δολ. ωρίμανσης 2014 έως 2016 αγόρασε σήμερα Τρίτη η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι η πρώτη επαναγορά έπειτα από την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας για επανεπένδυση μετρητών από ενυπόθηκα χρεόγραφα που έχουν ωριμάσει με στόχο τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι dealers προσέφεραν στη Fed 20,949 δισ. δολ. ενώ η Fed έχει ανακοινώσει πως θα αγοράσει περίπου 18 δισ. δολ. έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Μετά την παραπάνω αγορά, τα ομόλογα διεύρυνα τις απώλειές τους, με τις τιμές να μειώνονται και τις αποδόσεις να αυξάνονται, με αυτή του δεκαετούς να ενισχύεται κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,63%.

Kocherlakota: Η Fed δεν έχει χάσει την πίστη της στην ανάκαμψη

Η απόφαση της Federal Reserve να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν λήφθηκε επειδή κεντρική τράπεζα έχει αμφιβολίες για την ανάκαμψη τόνισε σε δηλώσεις του σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Minneapolis, Narayana Kocherlakota.

“Η δική μου ερμηνεία είναι πως η ενέργεια της Federal Open Market Committee (FOMC) οδήγησε τους επενδυτές να πιστέψουν πως η οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ είναι χειρότερη από αυτή που φαντάζονται,” ανέφερε ο Kocherlakota, ο οποίος θα έχει δικαίωμα ψήφου στην FOMC το επόμενο έτος.

“Κατά την άποψή μου η αντίδραση ήταν αδικαιολόγητη. Οι αποφάσεις της FOMC βασίζονται στα γνωστά στοιχεία για το πραγματικό ΑΕΠ, τα διάφορα συστατικά του, την ανεργία και τον πληθωρισμό.”

Σύμφωνα με το στέλεχος της Fed, η ενέργεια έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των προπληρωμών των ενυπόθηκων χρεογράφων καθώς με δεδομένο τα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια, περισσότεροι ιδιοκτήτες προπληρώνουν τα στεγαστικά δάνεια.

Αυτό προκαλεί έναν επιπλέον κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και καθυστέρηση της ανάπτυξης. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η Fed έχει στην κατοχή της τίτλους άνω των 2 τρισ. που σχετίζονται με τη στεγαστική αγορά.

Ο Kocherlakota στη συνέχεια πρόσθεσε πως αναμένει συνέχιση της ανάπτυξης τους επόμενους 18 μήνες με ρυθμό λίγο χαμηλότερο από τον επιθυμητό. Για τον πληθωρισμό ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Minneapolis σημείωσε πως είναι χαμηλός και θα παραμείνει προσωρινά, ενώ για την αγορά εργασίας τόνισε πως η ανεργία θα παραμείνει πάνω από το 8% έως το 2012.

“Η συμπεριφορά της ανεργίας προβληματίζει, αλλά η Fed μπορεί να είναι αδύναμη να την αντιμετωπίσει. Η νομισματική πολιτική έχει δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε τα εργοστάσια μεταποίησης να προσλάβουν νέους εργάτες, αλλά δεν μπορεί να μετατρέψει τους οικοδόμους σε εργάτες του μεταποιητικού κλάδου.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1030730

_____________________________

Το ελικόπτερο πρέπει κάποια στιγμή να πετάξει χρήματα στους πολλούς που μπορεί να πεινάνε κυριολεκτικά και όχι κεντρικά σχεδιασμένα σε όσους τα έχουν απλά ανάγκη για να καλύψουν τρύπες ή να τα παίξουν...
ΑΥΤΗ είναι η πικρή αλήθεια... Ήδη έχει περάσει κάμποσος καιρός χωρίς να κινηθούν ακόμα πιο "ριζοσπαστικά"...

No comments: