15.12.10

ελληνικός δείκτης μιζέριας - greek misery index


O δείκτης μιζέριας είναι ένας σχετικά απλός οικονομικός δείκτης που δημιουργήθηκε από τον αμερικάνο οικονομολόγο Arthur Okun, ο οποίος πρόσθεσε το ποσοστό της ανεργίας και το ποσοστό του πληθωρισμού. Θεωρείται ότι μαζί υψηλή ανεργία και υψηλός πληθωρισμός δημιουργούν οικονομικό και κοινωνικό κόστος σε μια χώρα. Μια μεγάλη έρευνα του 2001 στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ συμπέρανε ότι ο δείκτης αυτός υποεκτιμά την δυσαρέσκεια που προκαλεί η ανεργία: "ο υπολογισμός έδειξε ότι η κοινωνία αντάλλαζει 1% αύξηση του ποσοστού της ανεργίας για 1.7% αύξηση του ποσοστού του πληθωρισμού". Παρόμοιο δείκτη ("Barro Misery Index") δημιούργησε και ο οικονομολόγος από το Σικάγο Robert Barro, ο οποίος προσθέτει στην ανεργία και το πληθωρισμό το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας.

Στην Αμερική, ο σχετικός δείκτης ξεπέρασε σταθερά το 10% μόνο κατά τη δεκαετία του '70. Βέβαια, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος μέτρησης των μεγεθών (πχ του πληθωρισμού, ο οποίος έχει αλλάξει 3 φορές από τη δεκαετία του '80 ή της ανεργίας που "σταματάς" να είσαι άνεργος μετά από 24 μήνες στο κουπόνι) με συνέπεια να υποεκτιμούνται εκεί τα μεγέθη, ενώ η FED κοιτάει 100% το πληθωρισμό εκτός τροφίμων και ενέργειας - όχι ότι εδώ υπερεκτιμώνται τα νούμερα, όλα τα μεγέθη λόγω εγχώριας παραοικονομίας άνω του 25%ΑΕΠ είναι απλά αληθοφανή.

Υπάρχουν και δύο παραλλαγές του βασικού δείκτη μιζέριας:
-της Moody's, ο οποίος αθροίζει δημοσιονομικό έλλειμμα και ανεργία
-της Merrill Lynch, εκτός από την ανεργία και τον πληθωρισμό, παίρνει υπόψη το έλλειμμα ή το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το δημόσιο έλλειμμα ή πλεόνασμα ως ποσοστά του Aκαθάριστου Eγχώριου Προϊόντος (AEΠ), τα τρίμηνα επιτόκια των έντοκων γραμματίων και τον ρυθμό αύξησης του AEΠ σε σταθερές τιμές

Τέλος, από την πολύ ενδιαφέρουσα εργασία (Η διαρθρωτική μεταβολή στον "δείκτη μιζέριας" στις χώρες της ευρωζώνης, 2009, σελ.33) της μεταπτυχιακής φοιτήτριας του ΑΠΘ Κλεονίκης Καλαπούτη, έχουμε την εγχώρια εξέλιξη του δείκτη κατά Okun και κατά Barro από το 1983:

No comments: