Διπλασιασμό των εγγυήσεων προς τις τράπεζες (από 30 δισ. σε 60 δισ. ευρώ) αποφάσισε η κυβέρνηση Παπαδήμου, εξουσιοδοτώντας τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο να εισηγηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου εισήχθη προς συζήτηση το σχετικό νομοσχέδιο, την αύξηση του συνολικού εγγυητικού ποσού.
Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος στην Βουλή όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα την προσαρμογή στις τρέχουσες διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες των σχετικών ρυθμίσεων περί παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη πιστώσεων σε τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα.
Το προβλεπόμενο συνολικό ποσό εγγυήσεων καθορίστηκε (από 15 δισ. ευρώ, που ίσχυε) σε 30 δισ. ευρώ, ενώ πλέον, μετά την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, διπλασιάζεται σε 60 δισ. ευρώ. Επίσης το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να παρέχεται η εγγύηση, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 (από 30 Σεπτεμβρίου 2011 που ίσχυε).
Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι προηγήθηκε συνεννόηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, ο οποίος με έγγραφό του έθεσε το θέμα της έγκαιρης λειτουργίας του συστήματος εγγυήσεων. Μάλιστα είπε ότι από το 2008 τα ποσά που έχουν εγκριθεί προς τις τράπεζες είναι συνολικά 155 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από 106 δισ. ευρώ. Και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος». Διευκρίνισε δε ότι τα ποσά αυτά δεν εγγράφονται ούτε στο έλλειμμα ούτε στο χρέος και ως εκ τούτου «δεν επιβαρύνεται ο πολίτης», ενώ υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή «δεν έχει καμία σχέση με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά την εφαρμογή του PSI».
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε, εξάλλου, ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για την υιοθέτηση της δανειακής σύμβασης εντός του προσεχούς μηνός: «Βλέπω δύσκολο των Δεκέμβριο, είναι πιθανότερο να πάμε για τον Ιανουάριο. Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα καθώς υπάρχουν ζωτικές ανάγκες της χώρας και κανείς δεν μπορεί να παίζει με αυτές», δήλωσε.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=431308&h1=true
_____________________________________________
o Προβόπουλος είναι ..βέβαιος: δεν υπάρχει κανένα θέμα για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.
και πως να μην είναι;
από τη ανάρτηση της 4ης Μαϊου 2010 "Κρατικοποίηση (update)" έχουμε φτάσει αισίως στα ..155!!! ΔΙΣ!!! ΕΥΡΩ!!!
χωρίς να έχει χαθεί η ..ευστάθεια του ..συστήματος!!!
φιλιά!!!
____________________________________________
Τα 60 δισ ευρώ εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου δεν αφορούν τις τράπεζες αλλά την ΤτΕ η οποία διασφαλίζεται για το ELA που χορηγεί και το οποίο θα ξεπεράσει τα 50 δις ευρώ προσεχώς....
Μεταξύ των παρουσιαστικών στοιχείων που δέχεται ως εγγύηση η ΤτΕ είναι τιτλοποιήσεις, παλαιές εκδόσεις τραπεζών, δάνεια.
Οι τράπεζες ως γνωστό για να τους χορηγηθεί ρευστότητα από την ΕΚΤ ή την ΤτΕ πρέπει να έχουν αξιόπιστα collaterals.
Οι ελληνικές τράπεζες τις παρελθούσες κοινές ομολογιακές εκδόσεις με την εγγύηση του δημοσίου τις έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ για να λάβουν ρευστότητα 77,75 δις ευρώ από την ΕΚΤ με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο επειδή διαφαίνεται ότι η συμμετοχή του ELA θα αυξηθεί από την ΤτΕ από τα 26,58 δις στα 50 δις ευρώ η ΤτΕ όπως αναφερόταν στο πρώτο μνημόνιο αλλά και σε παρελθούσα ρύθμιση νομοθετικού περιεχομένου ζήτησε για τα assets των τραπεζών που δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις του ελληνικού δημοσίου να τα διασφαλίσει μέσω ενός προγράμματος εγγυήσεων 60 δις ευρώ.
Τα 60 δις ευρώ του ελληνικού δημοσίου δεν θα αποτελέσουν μηχανισμό εγγυήσεων προς τις τράπεζες αλλά μόνο προς την ΤτΕ η οποία ζητούσε εξασφαλίσεις για περιουσιακά στοιχεία τραπεζών π.χ. τιτλοποιήσεις άλλα ομολογιακά, δάνεια των τραπεζών που δεν έφεραν εγγύηση του δημοσίου.
Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα.
Στο παρελθόν από τα προγράμματα παροχής εγγυήσεων του δημοσίου εκδίδονταν κοινά ομολογιακά δάνεια από τις τράπεζες π.χ. 1 δις ευρώ το οποίο το ελληνικό κράτος το εγγυάτο. Το κράτος στις εγγυήσεις δεν καταβάλλει κεφάλαια αλλά παράσχει μόνο εγγύηση.
Εν συνεχεία τα ομολογιακά δάνεια κατατίθονταν στην ΕΚΤ ως εγγύηση.
Ωστόσο στις εγγυήσεις προς την ΕΚΤ δεν περιλαμβάνονταν μόνο τα κοινά ομολογιακά δάνεια τα οποία είχε εγγυηθεί το ελληνικό κράτος αλλά και τιτλοποιήσεις ή δάνεια που δεν έχουν την εγγύηση του κράτους.
Οι τράπεζες καταφεύγοντας στο ELA της ΤτΕ υπέβαλλαν ως collaterals περιουσιακά στοιχεία που δεν έφεραν την εγγύηση του κράτους καθώς τα κοινά ομολογιακά που είχαν εκδοθεί με την εγγύηση του κράτους παραμένουν ως collaterals στην ΕΚΤ.
Η ΤτΕ ήθελε λοιπόν να εξασφαλιστεί και τα 60 δις ευρώ έρχονται να λειτουργήσουν ως μηχανισμός ασφαλείας για την Ελληνική Κεντρική τράπεζα η οποία θα δέχεται με αυξανόμενους ρυθμούς εγγυήσεις από τις τράπεζες.
Ωστόσο μια άκρως σημαντική παράμετρος. Το ύψος των 60 δις ευρώ δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι θα εξαντληθεί αλλά σίγουρα προδικάζει ότι θα αυξηθεί το ELA από την ΤτΕ σημαντικά από 26,58 δις ίσως στα 50 δις ευρώ.
Το ELA θα αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει, ότι οι τράπεζες θα προσφεύγουν στην ΤτΕ για να λάβουν ρευστότητα υποβάλλοντας ως collaterals assets που μπορεί να μην φέρουν την εγγύηση του δημοσίου, ωστόσο η ΤτΕ θα είναι εξασφαλισμένη.
Έρχεται νέο πρόγραμμα εγγυήσεων 35 δις για τις τράπεζες
Νέο πρόγραμμα εγγυήσεων 35 δις ευρώ φαίνεται ότι σχεδιάζει να παράσχει προς τις ελληνικές τράπεζες το ελληνικό δημόσιο.
Το νέο αυτό πρόγραμμα θα είναι το 5ο κατά σειρά που χορηγεί το ελληνικό κράτος στις τράπεζες για να κρατήσει σε μια ισορροπία την ρευστότητα που παραμένει σχεδόν μόνιμα υπό πίεση άπαξ και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 59 με 60 δις ευρώ από τις αρχές του 2010. Ο στόχος του 5ου προγράμματος παροχής ρευστότητας πιθανότατα θα είναι διττός.
Από την μια πλευρά οι καταθέσεις μειώνονται και τα ομόλογα θα υποστούν απομείωση 50%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 22-24 δις ευρώ υφιστάμενων εγγυήσεων κυρίως ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα καταπέσουν πλήρως καθώς θα απομειωθεί το χρέος κατά 50%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτομάτως θα χαθούν τουλάχιστον 17 δις ευρώ ρευστότητας.
Για να αναπληρωθούν θα πρέπει να υπάρχουν νέες εγγυήσεις και αυτές μπορεί να είναι το πρόγραμμα εγγυήσεων του κράτους προς τις τράπεζες.
Ταυτόχρονα επειδή η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί σε selective default είναι πιθανό το 100% των ελληνικών ομολόγων που έχουν κατατεθεί ως collaterals στην ΕΚΤ θα καταπέσουν έως ότου αντικατασταθεί μέρος των ελληνικών ομολόγων με νέα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης….
Επειδή λοιπόν είναι πολύ πιθανό για λίγες εβδομάδες το τραπεζικό σύστημα να βρεθεί στον αέρα με τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με την Τρόικα έχουν συμφωνήσει να εκδώσουν και 5ο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων προς τις τράπεζες ύψους 35 δις ευρώ. Με το νέο αυτό πρόγραμμα οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν λάβει άμεσα και έμμεσα κρατική βοήθεια ύψους 133 δις ευρώ.
Οι τράπεζες εν τω μεταξύ ξεκίνησαν ήδη να χρησιμοποιούν το 4ο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης μέσω της παροχής εγγυήσεων ύψους 30 δις ευρώ.
Οι τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει έως τώρα 28 δις ευρώ από τον νόμο Αλογοσκούφη, 15 δις επί θητείας Παπακωνσταντίνου 25 δις επίσης επί θητείας Παπακωνσταντίνου ενώ στις 4 Νοεμβρίου Eurobank, Alpha και Πειραιώς χρησιμοποίησαν και 6,5 δις από τα 30 δις του νέου προγράμματος εγγυήσεων με προοπτική μάλλον να χρησιμοποιηθούν όλα. Ταυτόχρονα έρχεται και νέο πρόγραμμα εγγυήσεων.
Πρακτικά οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν λάβει 133 δις ευρώ άμεσα και κυρίως έμμεσα από το ελληνικό δημόσιο από μηχανισμούς παροχής εγγυήσεων στις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών.
Θα πρέπει να τονιστεί όμως με σαφή τρόπο ότι από αυτά τα 133 δις ευρώ τα 4 δις αφορούν τις προνομιούχες μετοχές και 8 δις ομόλογα που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο.
Τα υπόλοιπα 121 δις ευρώ αφορούν εγγυήσεις. Τι σημαίνει εγγυήσεις; Οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν κοινά ομολογιακά δάνεια τα οποία φέρουν την εγγύηση του κράτους.
Το ελληνικό δημόσιο δεν έδωσε 121 δις αλλά εγγυήθηκε για εκδόσεις έως 121 δις ευρώ.
(Αν συμπεριληφθούν και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους η άμεση ή έμμεση συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην ρευστότητα των τραπεζών και στις εγγυήσεις που καταβάλλουν στην ΕΚΤ φθάνει τα 165 δις ευρώ)
http://www.bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/29381-%CF%84%CE%B1-60-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%85%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%84%CE%B5-%CE%B7-%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-ela-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%BF-%CE%B8%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1-50-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E
Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος στην Βουλή όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα την προσαρμογή στις τρέχουσες διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες των σχετικών ρυθμίσεων περί παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη πιστώσεων σε τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα.
Το προβλεπόμενο συνολικό ποσό εγγυήσεων καθορίστηκε (από 15 δισ. ευρώ, που ίσχυε) σε 30 δισ. ευρώ, ενώ πλέον, μετά την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, διπλασιάζεται σε 60 δισ. ευρώ. Επίσης το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να παρέχεται η εγγύηση, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 (από 30 Σεπτεμβρίου 2011 που ίσχυε).
Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι προηγήθηκε συνεννόηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, ο οποίος με έγγραφό του έθεσε το θέμα της έγκαιρης λειτουργίας του συστήματος εγγυήσεων. Μάλιστα είπε ότι από το 2008 τα ποσά που έχουν εγκριθεί προς τις τράπεζες είναι συνολικά 155 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από 106 δισ. ευρώ. Και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος». Διευκρίνισε δε ότι τα ποσά αυτά δεν εγγράφονται ούτε στο έλλειμμα ούτε στο χρέος και ως εκ τούτου «δεν επιβαρύνεται ο πολίτης», ενώ υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή «δεν έχει καμία σχέση με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά την εφαρμογή του PSI».
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε, εξάλλου, ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για την υιοθέτηση της δανειακής σύμβασης εντός του προσεχούς μηνός: «Βλέπω δύσκολο των Δεκέμβριο, είναι πιθανότερο να πάμε για τον Ιανουάριο. Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα καθώς υπάρχουν ζωτικές ανάγκες της χώρας και κανείς δεν μπορεί να παίζει με αυτές», δήλωσε.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=431308&h1=true
_____________________________________________
o Προβόπουλος είναι ..βέβαιος: δεν υπάρχει κανένα θέμα για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.
και πως να μην είναι;
από τη ανάρτηση της 4ης Μαϊου 2010 "Κρατικοποίηση (update)" έχουμε φτάσει αισίως στα ..155!!! ΔΙΣ!!! ΕΥΡΩ!!!
χωρίς να έχει χαθεί η ..ευστάθεια του ..συστήματος!!!
φιλιά!!!
____________________________________________
Τα 60 δισ ευρώ εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου δεν αφορούν τις τράπεζες αλλά την ΤτΕ η οποία διασφαλίζεται για το ELA που χορηγεί και το οποίο θα ξεπεράσει τα 50 δις ευρώ προσεχώς....
Πακέτο εγγυήσεων ύψους 60 δις ευρώ σχεδίασε το ελληνικό δημόσιο ωστόσο αυτό δεν θα αφορά τις τράπεζες αλλά την ΤτΕ.
Αυτά τα 60 δισ ευρώ, δεν αποτελούν νέες εγγυήσεις, ούτε σχετίζονται με τον νόμο 3723 του νόμου Αλογοσκούφη απλά αποτελούν παρελθούσα απόφαση πράξης νομοθετικού περιεχομένου η οποία κυρώθηκε σχετικά ετεροχρονισμένα από την Βουλή και αφορά την ΤτΕ.
Η έκπληξη δεν είναι ότι η ΤτΕ ζητά εγγυήσεις από το δημόσιο για τα assets των τραπεζών που αποδέχεται ως collaterlas αλλά το ύψος των εγγυήσεων- 60 δισ - που σημαίνει απλά ότι το ELA θα αυξηθεί προσεχώς...
Η ΤτΕ ως γνωστό χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, του έκτακτου προγράμματος παροχής ρευστότητας. Αυτά τα 60 δισ ευρώ, δεν αποτελούν νέες εγγυήσεις, ούτε σχετίζονται με τον νόμο 3723 του νόμου Αλογοσκούφη απλά αποτελούν παρελθούσα απόφαση πράξης νομοθετικού περιεχομένου η οποία κυρώθηκε σχετικά ετεροχρονισμένα από την Βουλή και αφορά την ΤτΕ.
Η έκπληξη δεν είναι ότι η ΤτΕ ζητά εγγυήσεις από το δημόσιο για τα assets των τραπεζών που αποδέχεται ως collaterlas αλλά το ύψος των εγγυήσεων- 60 δισ - που σημαίνει απλά ότι το ELA θα αυξηθεί προσεχώς...
Μεταξύ των παρουσιαστικών στοιχείων που δέχεται ως εγγύηση η ΤτΕ είναι τιτλοποιήσεις, παλαιές εκδόσεις τραπεζών, δάνεια.
Οι τράπεζες ως γνωστό για να τους χορηγηθεί ρευστότητα από την ΕΚΤ ή την ΤτΕ πρέπει να έχουν αξιόπιστα collaterals.
Οι ελληνικές τράπεζες τις παρελθούσες κοινές ομολογιακές εκδόσεις με την εγγύηση του δημοσίου τις έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ για να λάβουν ρευστότητα 77,75 δις ευρώ από την ΕΚΤ με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο επειδή διαφαίνεται ότι η συμμετοχή του ELA θα αυξηθεί από την ΤτΕ από τα 26,58 δις στα 50 δις ευρώ η ΤτΕ όπως αναφερόταν στο πρώτο μνημόνιο αλλά και σε παρελθούσα ρύθμιση νομοθετικού περιεχομένου ζήτησε για τα assets των τραπεζών που δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις του ελληνικού δημοσίου να τα διασφαλίσει μέσω ενός προγράμματος εγγυήσεων 60 δις ευρώ.
Τα 60 δις ευρώ του ελληνικού δημοσίου δεν θα αποτελέσουν μηχανισμό εγγυήσεων προς τις τράπεζες αλλά μόνο προς την ΤτΕ η οποία ζητούσε εξασφαλίσεις για περιουσιακά στοιχεία τραπεζών π.χ. τιτλοποιήσεις άλλα ομολογιακά, δάνεια των τραπεζών που δεν έφεραν εγγύηση του δημοσίου.
Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα.
Στο παρελθόν από τα προγράμματα παροχής εγγυήσεων του δημοσίου εκδίδονταν κοινά ομολογιακά δάνεια από τις τράπεζες π.χ. 1 δις ευρώ το οποίο το ελληνικό κράτος το εγγυάτο. Το κράτος στις εγγυήσεις δεν καταβάλλει κεφάλαια αλλά παράσχει μόνο εγγύηση.
Εν συνεχεία τα ομολογιακά δάνεια κατατίθονταν στην ΕΚΤ ως εγγύηση.
Ωστόσο στις εγγυήσεις προς την ΕΚΤ δεν περιλαμβάνονταν μόνο τα κοινά ομολογιακά δάνεια τα οποία είχε εγγυηθεί το ελληνικό κράτος αλλά και τιτλοποιήσεις ή δάνεια που δεν έχουν την εγγύηση του κράτους.
Οι τράπεζες καταφεύγοντας στο ELA της ΤτΕ υπέβαλλαν ως collaterals περιουσιακά στοιχεία που δεν έφεραν την εγγύηση του κράτους καθώς τα κοινά ομολογιακά που είχαν εκδοθεί με την εγγύηση του κράτους παραμένουν ως collaterals στην ΕΚΤ.
Η ΤτΕ ήθελε λοιπόν να εξασφαλιστεί και τα 60 δις ευρώ έρχονται να λειτουργήσουν ως μηχανισμός ασφαλείας για την Ελληνική Κεντρική τράπεζα η οποία θα δέχεται με αυξανόμενους ρυθμούς εγγυήσεις από τις τράπεζες.
Ωστόσο μια άκρως σημαντική παράμετρος. Το ύψος των 60 δις ευρώ δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι θα εξαντληθεί αλλά σίγουρα προδικάζει ότι θα αυξηθεί το ELA από την ΤτΕ σημαντικά από 26,58 δις ίσως στα 50 δις ευρώ.
Το ELA θα αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει, ότι οι τράπεζες θα προσφεύγουν στην ΤτΕ για να λάβουν ρευστότητα υποβάλλοντας ως collaterals assets που μπορεί να μην φέρουν την εγγύηση του δημοσίου, ωστόσο η ΤτΕ θα είναι εξασφαλισμένη.
Έρχεται νέο πρόγραμμα εγγυήσεων 35 δις για τις τράπεζες
Νέο πρόγραμμα εγγυήσεων 35 δις ευρώ φαίνεται ότι σχεδιάζει να παράσχει προς τις ελληνικές τράπεζες το ελληνικό δημόσιο.
Το νέο αυτό πρόγραμμα θα είναι το 5ο κατά σειρά που χορηγεί το ελληνικό κράτος στις τράπεζες για να κρατήσει σε μια ισορροπία την ρευστότητα που παραμένει σχεδόν μόνιμα υπό πίεση άπαξ και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 59 με 60 δις ευρώ από τις αρχές του 2010. Ο στόχος του 5ου προγράμματος παροχής ρευστότητας πιθανότατα θα είναι διττός.
Από την μια πλευρά οι καταθέσεις μειώνονται και τα ομόλογα θα υποστούν απομείωση 50%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 22-24 δις ευρώ υφιστάμενων εγγυήσεων κυρίως ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα καταπέσουν πλήρως καθώς θα απομειωθεί το χρέος κατά 50%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτομάτως θα χαθούν τουλάχιστον 17 δις ευρώ ρευστότητας.
Για να αναπληρωθούν θα πρέπει να υπάρχουν νέες εγγυήσεις και αυτές μπορεί να είναι το πρόγραμμα εγγυήσεων του κράτους προς τις τράπεζες.
Ταυτόχρονα επειδή η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί σε selective default είναι πιθανό το 100% των ελληνικών ομολόγων που έχουν κατατεθεί ως collaterals στην ΕΚΤ θα καταπέσουν έως ότου αντικατασταθεί μέρος των ελληνικών ομολόγων με νέα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης….
Επειδή λοιπόν είναι πολύ πιθανό για λίγες εβδομάδες το τραπεζικό σύστημα να βρεθεί στον αέρα με τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με την Τρόικα έχουν συμφωνήσει να εκδώσουν και 5ο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων προς τις τράπεζες ύψους 35 δις ευρώ. Με το νέο αυτό πρόγραμμα οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν λάβει άμεσα και έμμεσα κρατική βοήθεια ύψους 133 δις ευρώ.
Οι τράπεζες εν τω μεταξύ ξεκίνησαν ήδη να χρησιμοποιούν το 4ο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης μέσω της παροχής εγγυήσεων ύψους 30 δις ευρώ.
Οι τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει έως τώρα 28 δις ευρώ από τον νόμο Αλογοσκούφη, 15 δις επί θητείας Παπακωνσταντίνου 25 δις επίσης επί θητείας Παπακωνσταντίνου ενώ στις 4 Νοεμβρίου Eurobank, Alpha και Πειραιώς χρησιμοποίησαν και 6,5 δις από τα 30 δις του νέου προγράμματος εγγυήσεων με προοπτική μάλλον να χρησιμοποιηθούν όλα. Ταυτόχρονα έρχεται και νέο πρόγραμμα εγγυήσεων.
Πρακτικά οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν λάβει 133 δις ευρώ άμεσα και κυρίως έμμεσα από το ελληνικό δημόσιο από μηχανισμούς παροχής εγγυήσεων στις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών.
Θα πρέπει να τονιστεί όμως με σαφή τρόπο ότι από αυτά τα 133 δις ευρώ τα 4 δις αφορούν τις προνομιούχες μετοχές και 8 δις ομόλογα που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο.
Τα υπόλοιπα 121 δις ευρώ αφορούν εγγυήσεις. Τι σημαίνει εγγυήσεις; Οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν κοινά ομολογιακά δάνεια τα οποία φέρουν την εγγύηση του κράτους.
Το ελληνικό δημόσιο δεν έδωσε 121 δις αλλά εγγυήθηκε για εκδόσεις έως 121 δις ευρώ.
(Αν συμπεριληφθούν και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους η άμεση ή έμμεση συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην ρευστότητα των τραπεζών και στις εγγυήσεις που καταβάλλουν στην ΕΚΤ φθάνει τα 165 δις ευρώ)
http://www.bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/29381-%CF%84%CE%B1-60-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%85%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%84%CE%B5-%CE%B7-%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-ela-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%BF-%CE%B8%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1-50-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E
No comments:
Post a Comment