21.11.11

«Δύο οι εναλλακτικές: Είτε η ΕΚΤ επεμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα είτε έρχεται η καταστροφή», διαμηνύει ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών

Ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάτσεκ Ροστόφσκι, δήλωσε, σήμερα, πως οι Ευρωπαίοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα «σε μια σαρωτική επέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», για να διασωθεί η Ευρωζώνη και στην «καταστροφή» μιας «ιστορικής οικονομικής πανωλεθρίας».
«Οι κίνδυνοι μετάδοσης (της κρίσης) είναι σήμερα μεγαλύτεροι από ποτέ και τα ποσά που έχουμε ανάγκη για να την σταματήσουμε έχουν αυξηθεί διότι δεν κινητοποιηθήκαμε αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο κ. Ροστόφσκι, σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθυστέρησε για να παίξει το ρόλο του στην «προστασία από τη φωτιά» και τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να αναλάβει δράση για να «διασφαλίσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης», πρόσθεσε. «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τρομακτικής επιλογής. Οι εναλλακτικές είναι οι ακόλουθες: ή η ΕΚΤ επεμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα είτε έρχεται η καταστροφή», υπογράμμισε ο κ. Ροστόφσκι.
Ο Πολωνός υπουργός, ο οποίος τον Σεπτέμβριο είχε κάνει λόγο για ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη αν η κρίση του ευρώ οδηγήσει στην κατάρρευση της Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε σήμερα πως «είναι περισσότερο ανήσυχος», δύο μήνες μετά. «Ο κίνδυνος είναι αυτός μιας τεράστιας οικονομικής καταστροφής που όπως η μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του '30 θα οδηγήσει τελικά την Ευρώπη στον πόλεμο», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1617441&nt=103

No comments: