2.11.11

Αυστρία: Πιθανότατα θα εκταμιευτεί η 6η δόση

Την άποψη ότι «πιθανότατα» θα εκταμιευτεί η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα (ύψους οκτώ δισ. ευρώ) διατύπωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ). Σημείωσε πάντως ότι λόγω της δραματικότητας των περιστάσεων, αυτό δεν το γνωρίζει κανείς σήμερα, ενώ με το θέμα θα ασχοληθούν την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε η κ. Φέκτερ, σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί Οικονομικών θα ακούσουν με προσοχή τις θέσεις, για παράδειγμα, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και οι ίδιοι θέλουν να γνωρίζουν αν η επόμενη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αξιολογείται διαφορετικά, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα ελεγχθεί προσεκτικά αν τηρούνται από τους Έλληνες οι όροι.
Ασκώντας έντονη κριτική στην ανακοίνωση από τον Έλληνα πρωθυπουργό της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σημείωσε πως η απόφαση αυτή έχει στόχο στην απαλλαγή του (πρωθυπουργού) από κομματικές πιέσεις, αλλά επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μια χρεοκοπία της Ελλάδας, κάτι που της προκαλεί μεγάλες ανησυχίες και πιθανόν να μην εξετάστηκε προσεκτικά το επόμενο βήμα.
Επισημαίνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, που θα οδηγούσε σε «μεγάλη αποσταθεροποίηση» στην Ευρώπη, η κ. Φέκτερ τόνισε πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποτραπεί και όχι να επιταχυνθεί, μια χρεοκοπία της Ελλάδας.
Πρόσθεσε δε ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών θα επεξεργαστούν περαιτέρω τις αποφάσεις των πρόσφατων Συνόδων Κορυφής της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να αποκλίνουν από τις προθέσεις τους, λόγω πολιτικών ελιγμών στην Ελλάδα, όπως ένα "Ναι" ή ένα "Όχι" σε ένα δημοψήφισμα.
Οι υπουργοί θα πρέπει να επεξεργαστούν στις τεχνικές λεπτομέρειες, την ελαστικότητα του Μηχανισμού Διάσωσης του Ευρώ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η ίδια θεωρεί πως οι Έλληνες δεν θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τον «Οδικό χάρτη», εκτός εάν, όπως σημείωσε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ΕΕ αποφασίσουν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, κάτι άλλο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2083953

____________________________________________________

ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΑΠ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ 100% ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
αυτό είναι κακό;
εσείς δε θέλετε η Ελλάδα να δείχνει τα δόντια της; όσα έχει, όταν έχει;

θα το πληρώσουμε (πόσο πια;), αλλά δεν πειράζει, ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ

____________________________________________________


Ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα

Στον αέρα η έκτη δόση

Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα αποδεσμεύσουν την έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα ύψους 8 δισ. ευρώ πριν τη διεξαγωγή του προαναγγελθέντος δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, σύμφωνα με δύο πηγές, από το Ταμείο και την ΕΕ, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
«Το δ.σ. δεν θα ήθελε να δώσει χρήματα στην Ελλάδα και μετά να αναρωτιέται τι θα συμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή από το ΔΝΤ. «Το Ταμείο θέλει σιγουριά ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κάτι που ο Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει».
Από την πλευρά της, η πηγή από την ΕΕ τόνισε: «Όσο πιο σύντομα η Ελλάδα διεξάγει το δημοψήφισμα τόσο πιο γρήγορα θα εκταμιευθεί η έκτη δόση. Αυτή τη χρονική στιγμή όμως τα χρήματα δεν θα δοθούν».
Την ίδια ώρα o πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξερχόμενος από τη σύσκεψη στις Κάννες ανάμεσα στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με την Ελλάδα διεμήνυσε πως η Ευρωζώνη δεν θα ανεχτεί την υπαναχώρηση οποιουδήποτε κράτους-μέλους από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Για τις 21.30 ήταν προγραμματισμένες οι κρίσιμες συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η απόφαση του κ. Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς, με τη Γαλλία να εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη, περισσότερο από τη Γερμανία. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος τόνισε: «Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει εβδομάδες την απάντηση που θα δώσουν στο δημοψήφισμα. Γι' αυτό πρέπει να μας πουν γρήγορα και ξεκάθαρα εάν επιμένουν ή όχι να διατηρήσουν τη θέση τους στην ευρωζώνη».
Νωρίτερα, και άλλοι δύο υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης υπογράμμισαν πως το ερώτημα που πρέπει να τεθεί κανονικά στον ελληνικό λαό είναι αν θέλει ή όχι να παραμείνει στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα .
Πάντως, το βράδυ ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ Αγγελος Τόλκας δήλωσε στο Reuters πως το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Πρωθυπουργός θα αφορά το νέο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας και όχι το εάν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σημείωσε νωρίτερα πως η Γερμανία έχει κάθε διάθεση να εφαρμόσει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στη συνάντησή της αργότερα σήμερα με τον Γιώργο Παπανδρέου για να ξεκαθαριστούν οι όποιες αβεβαιότητες.
«Πρέπει να γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει... την περασμένη εβδομάδα συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο για την Ελλάδα. Θέλουμε να το εφαρμόσουμε στην πράξη αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια καθαρή εικόνα και η συνάντησή μας σήμερα το βράδυ θα μας βοηθήσει ακριβώς σε αυτό το σημείο», τόνισε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε διεμήνυσε πως οι διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πάντως σε εφημερίδα του Αμβούργου ότι θεωρεί πως «η Ελλάδα έχει συναίσθηση της ευθύνης της και θα προχωρήσει με τα μέτρα που συμφωνήσαμε μαζί και ομόφωνα».
Το Βερολίνο προειδοποίησε παράλληλα ότι η τελική απόφαση για την αποδέσμευση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα σε διεθνές επίπεδο τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
«Η δόση δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα καταδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί τα χρήματα ως τον Δεκέμβριο. Η Ελλάδα «δεν έχει άμεση ανάγκη» από τα χρήματα αυτά πριν από «τα μέσα Δεκεμβρίου, περίπου τότε», είπε ο Μάρτιν Κότχαουζ.
Επίσης, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αποδέσμευση της έκτης δόσης πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.
Τόνισε ακόμη ότι «δεν θα πρέπει να είναι χαμένος χρόνος» αυτός που θα μεσολαβήσει από σήμερα ως τη διενέργεια δημοψηφίσματος. «Ο χρόνος (που απομένει) ως το δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να είναι χαμένος χρόνος, ούτε για την Ελλάδα ούτε για το ευρώ», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Ευρώπης...αν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες» για να μεταρρυθμιστεί και να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.
Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε ότι μια αποτυχία στην εφαρμογή του μνημονίου θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της Ελλάδας και τόνισε ότι χωρίς το μνημόνιο θα επιδεινωθούν οι συνθήκες ζωής των Ελλήνων.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για «εθνική και πολιτική ενότητα» στην Ελλάδα και κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει ότι δουλεύει για να επιτύχει του στόχους του μνημονίου.
Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, μειωμένης ανταγωνιστικότητας και επιδεινούμενης ύφεσης.
Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας, το οποίο διογκώνεται εξαιτίας των δραστικών μέτρων λιτότητας, πλησιάζει το 200% επί του ΑΕΠ, δήλωσε ο κ. Ρουμπινί στους Financial Times, και πρόσθεσε ότι για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί τώρα σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2084064

 

No comments: