6.11.11

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα (πριν το σημερινό)

Με τίτλους όπως «Η παρτίδα αγωνίας συνεχίζεται», «Η Ελλάδα αναζητά τη συναίνεση», «Μεγάλες απώλειες εξαιτίας της Ελλάδας» αναφέρονται και σήμερα για γερμανικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα.
«Η Ευρώπη και το μαντείο των Δελφών» επιγράφεται το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung. Στο μέσο περίπου του άρθρου με ενδιάμεσο τίτλο «O πρωθυπουργός της Αθήνας λέγεται Μέρκελ» η εφημερίδα σημειώνει: «Όταν ο Παπανδρέου έχει το αίσθημα πως ιδιαίτερες καταστάσεις χρειάζονται ιδιαίτερη νομιμοποίηση, έχει δίκιο. Και ένα δημοψήφισμα είναι ένα πολύ πιο ακριβές μέσο και λιγότερο αποσταθεροποιητικό από ότι οι νέες εκλογές, οι οποίες απλώς επικαλύπτουν το πρόβλημα της αδυναμίας και της εξάρτησης της Ελλάδας. Η Μέρκελ και η παρέα της όμως εμπόδισαν το ελληνικό δημοψήφισμα και αντ` αυτού δρομολογήθηκαν οι νέες εκλογές».
Επικρίσεις δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί σχόλιο με τίτλο «Η Κλωθώ υφαίνει το νήμα της μοίρας και η Λάχεση το μοιράζει» στο οποίο αναφέρει: «Μόνο η τρίτη θεά που το κόβει έλλειπε την Παρασκευή από το κοινοβούλιο: ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει ακόμα την εξουσία στα χέρια του. Να κυβερνήσει θέλει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Σαμαράς και μάλιστα μόνος του».
Η ελβετική εφημερίδα Neue Züricher Zeitung στην κυριακάτικη έκδοσή της σημειώνει: «Στο Παπανδρέου δεν έμενε τίποτε άλλο παρά να αρνηθεί τελικά το δημοψήφισμα. Την κρίση προς το παρόν την ξεπέρασε και ίσως να ανάγκασε τους Έλληνες να δουν κατάματα την πραγματικότητα. Δεν θα αντέξει όμως ακόμα πολύ. Ακόμα και οι έμπιστοί του βλέπουν πως ο Παπανδρέου ‘έσπασε’».
«Η παρτίδα αγωνίας συνεχίζεται» τιτλοφορείται το σχόλιο της εφημερίδας Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Με έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό ο πρωθυπουργός Παπανδρέου θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα περικοπών. Εάν δεν τα καταφέρει τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει σύντομα. Η αντιπολίτευση μπλοκάρει τη διαδικασία», γράφει.
Τέλος, η Tagesspiegel εντοπίζει ότι το πρόβλημα στην ευρωζώνη δημιουργήθηκε κατά τη γέννησή της διότι λείπει η πραγματική πολιτική ένωση. «Μέρκελ και Σαρκοζί άφησαν ανοιχτό το πώς θα πρέπει να είναι μια κοινή νομισματική και φορολογική πολιτική. Και επ` αυτού θα πρέπει να δώσουν μια σαφή απάντηση. Εάν τα καταφέρουν παραμένει ανοιχτό ακόμα και μετά τη νίκη του Παπανδρέου. Η τελική παρτίδα για τη διατήρηση της νομισματικής ένωσης δεν έχει κερδηθεί ακόμα».
Πηγή: Deutsche Welle
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2086308

No comments: