11.11.11

Eντυπώσεις από Παπαδήμο


Τα διεθνή ΜΜΕ για το Λουκά Παπαδήμο 
Με θετικά σχόλια υποδέχτηκαν πολλά διεθνή ΜΜΕ το διορισμό του Λουκά Παπαδήμου στην πρωθυπουργία της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα τεχνοκράτη που είναι μάλλον ο καταλληλότερος για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.
«Υπάρχει μια ειρωνεία στο γεγονός ότι ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει πρωθυπουργός προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα του να επιβιώσει στην ευρωζώνη: ήταν ένας από αυτούς που διευκόλυναν την είσοδο της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα», επισημαίνει το Reuters.
«Ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας το 1994-2002, ο προσεκτικός, ήσυχος τεχνοκράτης αντιμετώπισε τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και προσπάθησε να επιβάλει νομισματική πειθαρχία σε μια χώρα που στην πραγματικότητα δεν είχε ποτέ», συνεχίζει το άρθρο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με αυτά τα φόντα, καθώς και με μια θητεία στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Βοστόνης, είναι ο καταλληλότερος ίσως από οποιονδήποτε άλλο να καταλάβει τόσο τις οικονομικές όσο και τις διεθνείς επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ελλάδας».
»Ωστόσο το ερώτημα είναι αν ένας κάπως εσωστρεφής ακαδημαϊκός όπως ο Παπαδήμος μπορεί να χειριστεί την άγρια πλευρά της ελληνική πολιτικής, που περιλαμβάνει βίαιες οδομαχίες και σκληρές αντιπαραθέσεις στο κοινοβούλιο.
»Ο Παπαδήμος έχει δεχθεί κριτική στην ίδια του τη χώρα ως κάποιος που θεωρεί δύσκολη τη λήψη αποφάσεων - το οποίο δεν θα ήταν έναν ιδιαίτερο καλό χαρακτηριστικό για κάποιον με αποστολή να τραβήξει από το χείλος του γκρεμού τη χαοτική Ελλάδα και την ανήσυχη Ευρώπη.
»Όλα αυτά σημαίνουν ότι παρόλο που ο Παπαδήμος είναι μια σεβαστή από τους συναδέλφους του και τις διεθνείς αγορές φυσιογνωμία, δεν είναι σίγουρο ότι η ήσυχη περισυλλογή του θα καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από το χάος. Αλλά πάλι, μπορεί η Ελλάδα να χρειάζεται λίγη ήσυχη περισυλλογή», καταλήγει το άρθρο του Reuters.
«Ο Λουκάς Παπαδήμος, ο νέος τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι ένας πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ που θεωρείται ότι είναι κατάλληλος να χειριστεί την κρίση χρέους», αναφέρεται στον ιστότοπο του BBC.
«Οι επικριτές του λένε ότι ως κεντρικός τραπεζίτης θα έπρεπε να είναι σε θέση να γνωρίζει τις ανακρίβειες στα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας με τα οποία μπήκε στο ευρώ , μια κατηγορία που αρνείται� Στη διάρκεια της θητείας του στην ΕΚΤ, ο κ. Παπαδήμος θεωρείτο ότι στήριζε σθεναρά τη δημοσιονομική πειθαρχία� Ως πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει το ελληνικό κοινό ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα λιτότητας προκειμένου να εξυγιανθεί η οικονομία και ταυτόχρονα να αποτρέψει τα δύο μεγάλα κόμματα από το να παίζουν επιβλαβή βραχυπρόθεσμα πολιτικά παιχνίδια», επισημαίνει το BBC.
«Ο Λουκάς Παπαδήμος, ένας έγκριτος οικονομολόγος, επελέγη την Πέμπτη για να ηγηθεί κυβέρνησης ενότητας», γράφουν στην ηλεκτρονική τους έκδοση οι New York Times.
«Κάποια μέλη του ΠΑΣΟΚ έμοιαζαν να πιέζουν δημοσίως την Τετάρτη για τον κ. Παπαδήμο, έναν έγκριτο οικονομολόγο και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ που θεωρείται ως δυναμικός και τεχνικά ικανός. Αλλά η ικανότητά του τον κατέστησε πιθανό αντίπαλο γι' αυτούς που είχαν φιλοδοξίες για τις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με αναλυτές. Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος είχε θέσει διάφορους όρους για να αναλάβει, μεταξύ των οποίων εξάμηνη θητεία και τη δυνατότητα να επιλέξει υπουργό Οικονομικών, κάτι που είχε προβληματίσει στελέχη και από τις δύο παρατάξεις. Στην πραγματικότητα, ο κ. Παπαδήμος προσπαθούσε να απομακρύνει ένα από τα πιο ισχυρά μέλη του ΠΑΣΟΚ, τον νυν υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, που πιθανόν να είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές», επισημαίνουν οι New York Times.
«Ο κ. Παπαδήμος, επισκέπτης καθηγητής στο Kennedy School του Χάρβαρντ και πρώην κυβερνήτης της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρείται ο πλέον κατάλληλος για να θέσει σε εφαρμογή το νέο πακέτο βοήθειας της χώρας ύψους 130 δισ.ευρώ», έγραφαν οι Financial Times.
«Αλλά η υποψηφιότητά του είχε υπονομευθεί από τον κ. Βενιζέλο, το φιλόδοξο υπουργό Οικονομικών, που θα βρισκόταν στο περιθώριο αν αναλάμβανε ο κ. Παπαδήμος», ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας πριν την είδηση για το διορισμό του κ. Παπαδήμου.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2089015

Kαλωσορίζει τη νέα κυβέρνηση, αλλά στέλνει και μηνύματα η ΕΕ

Καλωσορίζουν τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης με το διορισμό του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του Πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμαν Βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, η συμφωνία για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα. «Είχαμε από καιρό υπογραμμίσει την ανάγκη για ευρεία πολιτική συναίνεση γύρω από τα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, έτσι, καλωσορίζουμε θερμά τα νέα» σημειώνουν.
Προσθέτουν πως παρά το ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση, η δουλειά που θα πρέπει να κάνει θα είναι πολύ εντατική: «Το δεύτερο πρόγραμμα στηριξης πρέπει γρήγορα να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται στις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου. Η εθελονική αναταλλαγή ομολογων με τους ιδιώτες ομολογιουχους πρέπει να γίνει, βάσει προγράμματος, στις αρχές του 2012».
Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντικό να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα επαναβεβαίωσης στους ευρωπαίους εταίρους της ότι είναι προσηλωμένη στις απαραίτητες ενέργειες, σημειώνουν ακόμη οι δύο αξιωματούχοι.
«Η δημοσιονομική σταθεροποίηση πρέπει να προχωρήσει μαζί με τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που ο ελληνικός λαός χρειάζεται άμεσα».
Μπαρόζο και Ρόμπεϊ επαναλαμβάνουν πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν την Ελλάδα, όμως και η Ελλάδα πρέπει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τον εαυτό της».
Καταλήγοντας αναφέρουν πως αναμένουν να έχουν συνάντηση το συντομότερο δυνατό με τον κ. Λουκά Παπαδήμο.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2089039

Αυστρία: «Καλό σημάδι» οι εξελίξεις στην Ελλάδα

«Καλό σημάδι» χαρακτήρισε σε δηλώσεις του τη συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα υπό τον Λ. Παπαδήμο, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
Όπως ανέφερε από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, αποτελεί «πρόοδο το ό, τι όλες οι σημαντικές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα εκπροσωπούνται σε αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση».
Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, είναι συγχρόνως ένα καλό σημάδι, καθώς δεν θα δημιουργείται πλέον η ανησυχία, κάθε φορά που υπάρχουν συμφωνίες, ότι αυτές δεν θα ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή.
Εκτίμησε παράλληλα ότι με την απόφαση αυτή ο ελληνικός πληθυσμός συνειδητοποιεί πως τώρα όλες οι σημαντικές δυνάμεις συναινούν και θα πράξουν το καλύτερο για τη χώρα και πως θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν γίνει ήδη αποδεκτά, καθώς, όπως είπε, τότε μόνον μπορεί να προχωρήσει κανείς.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος συζήτησε τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ, το βήμα που έγινε τώρα μπορεί να συμβάλει στο να καθησυχαστούν οι αγορές.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2089148

Χαιρετίζουν το διορισμό Λ. Παπαδήμου οι ΗΠΑ

Χαιρέτισε η αμερικανική κυβέρνηση το διορισμό, ως μελλοντικού πρωθυπουργού της Ελλάδας, του πρώην τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου.
«Είμαστε ικανοποιημένοι με τον διορισμό του» και με τη «συναίνεση που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα για την ανάγκη να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, που έχουν αναληφθεί προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Μάρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2089190







No comments: