25.11.11

Αποκαλυπτήρια του South Stream στην Αθήνα

Η παρουσίαση του ρωσικής έμπνευσης αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα γίνει στην Αθήνα στις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες. Αυτή θα αφορά το ελληνικό σκέλος του αγωγού και θα βασίζεται στα στοιχεία της προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας, η οποία εκτελείται από τη μικτή εταιρία που συνέστησαν για τον σκοπό αυτόν ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Φ.Α.) και η ρωσική Gazprom.

Όπως αναφέρουν στο euro2day πηγές της ελληνικής εταιρίας (θυγατρική 100% της ΔΕΠΑ), κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων της Gazprom και του ΔΕΣΦΑ, δεν πρόκειται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον αγωγό.
Αυτό θα γίνει συνολικά, και αφού συλλεγούν και αξιολογηθούν τα στοιχεία από τις μελέτες που γίνονται για τα επιμέρους τμήματα του αγωγού, δηλαδή για το υποθαλάσσιο της Μαύρης Θάλασσας και γι' αυτά που διέρχονται τη Βουλγαρία, τη Σερβία και άλλες περιοχές. Ωστόσο, στην Αθήνα θα αναλυθούν οι βασικές παράμετροι του έργου επί ελληνικού εδάφους και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

Ο South Stream θεωρείται από αναλυτές ευθέως ανταγωνιστικός των αγωγών του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου και κυρίως του Nabucco. Με τον τελευταίο έχουν κοινά χαρακτηριστικά ως προς τη δυναμικότητα, περίπου 30 δισ. κυβικών μέτρων, και τη διαδρομή. Η Ε.Ε. δεν τον υποστηρίζει γιατί θεωρεί ότι θα διαιωνίσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αν και στο σχέδιο συμμετέχουν μεγάλες ενεργειακές εταιρίες της Ιταλίας, ενώ συζητούν να εισέλθουν και γαλλικές. 
 
Η Ρωσία, από την πλευρά της, προωθεί τον South Stream ως έργο μακράς πνοής, που θα απαλλάξει τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη από τους κινδύνους που προκαλούν οι άσχημες σχέσεις με την Ουκρανία, όπου διέρχεται ο κορμός των αγωγών προς την Κεντρική Ευρώπη.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό αυτόν συμφωνήθηκε μεταξύ των κ. Καραμανλή και Πούτιν, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει οικονομικά βιώσιμος ένας κλάδος του ο οποίος θα ξεκινά από τη Βουλγαρία και μέσω της Ελλάδας θα καταλήγει υποθαλάσσια στην Ιταλία.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/668236/Article.aspx

No comments: