25.11.11

Νέα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης

Την υλοποίηση 27 επιπλέον προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας, εξήγγειλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης. Τα προγράμματα αυτά θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του 2011, αφορούν 290.000 και είναι συνολικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 1,23 δισ. ευρώ.
Το σύνολο των προγραμμάτων που υλοποιούνται απευθύνονται σε 1,1 εκ. ωφελούμενους, και είναι συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Τα προγράμματα, αποσκοπούν επίσης στην επαναφορά ανέργων στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα των νέων και των μακροχρόνια ανέργων στην κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων καθώς και στη στήριξη των ευπαθών ομάδων.
Τα απαιτούμενα ποσά θα αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, και την κινητοποίηση εθνικών πόρων.
Ο κ. Κουτρουμάνης είπε επίσης, ότι ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ 36 προγράμματα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο «πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας», στο οποίο θα ενταχθούν 57.000 άνεργοι, με 5μηνη απασχόληση και με καθαρές αποδοχές 625 ευρώ μηνιαίως. Το πρόγραμμα αρχίζει την προσεχή εβδομάδα από την Θράκη και τη Μακεδονία, εν συνεχεία θα επεκταθεί στις περιφέρειες του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου ενώ μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ενταχθεί σε αυτό όλες οι περιφέρειες.
Στο σημείο αυτό στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διαφάνειας και διευκρίνισε πως έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΑΣΕΠ, ενώ συγκροτήθηκε και επιτροπή από συνταξιούχους ανώτατους δικαστικούς με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα αναλάβει την επιλογή και την επίβλεψη των εμπλεκομένων φορέων και την τήρηση των διαδικασιών.
Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων και το 2012 στις περιπτώσεις όπου ο χρόνος εργασίας δεν επαρκεί «ώστε να μην υπάρχει κανείς χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξήγγειλε επίσης, ότι θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ανέργους για τα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αλλά και συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να δοθεί παράταση στον χρόνο αναστολής σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Ακόμη, στο πλαίσιο των δράσεων που αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, θα δοθεί η δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών σε 2.000 πτυχιούχους, παιδιά ανέργων.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις αλλαγές στο σύστημα κατάρτισης με την καθιέρωση του συστήματος «επιταγής κατάρτισης» (voucher) και τη σύνδεση των προγραμμάτων κατάρτισης με τη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Πρόσθεσε δε ότι στο εξής, όσοι φοιτούν στα προγράμματα κατάρτισης θα λαμβάνουν τη σχετική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και όχι από τα ΚΕΚ ώστε να αποφευχθούν προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά το παρελθόν.
Ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι εκρηκτικό και δεν αντιμετωπίζεται από προγράμματα ενίσχυσης, τα οποία χαρακτήρισε προγράμματα «συγκράτησης της ανεργίας». Όπως παραδέχθηκε ο κ. Κουτρουμάνης, οι (εγγεγραμμένοι) άνεργοι για το 2011 είναι 693.417, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό φθάνει το 18,4%, Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο αν υπάρξει, όπως ο ίδιος είπε, «θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη». Τόνισε ωστόσο ότι «αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα για την ανεργία, θα είχαμε 4-5 μονάδες υψηλότερα ποσοστά».
Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι εξετάζεται η δημιουργία ενός προνιακού συστήματος, που θα εντοπίζει με ακρίβεια τις ανάγκες ώστε οι παρεμβάσεις να είναι περισσότερο στοχευμένες.
Ο υπουργός Εργασίας εξήγγειλε επίσης, τη δημιουργία ενός Συμβουλευτικού Κέντρου Απασχόλησης στο οποίο θα λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης αλλά και ιστοσελίδα όπου θα μπορεί να απευθύνεται κάθε άνεργος προκειμένου να πληροφορηθεί για τα υφιστάμενα προγράμματα απασχόλησης και το σύνολο των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η ιστοσελίδα, η οποία υποστηρίζεται και από το υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, λειτουργεί ήδη σε δοκιμαστικό στάδιο, στη διεύθυνση www.step.gov.gr, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/668236/Article.aspx

____________________________________________

αυτές είναι οι δράσεις για την ανάπτυξη...

No comments: