6.3.12

ΗΠΑ: Προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων σε 10 πολιτείες

Προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα διεξαχθούν σήμερα σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ, με τη σημερινή ημέρα να αποκαλείται «Σούπερ Τρίτη».
Προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα διεξαχθούν σήμερα σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ, με τη σημερινή ημέρα να αποκαλείται «Σούπερ Τρίτη».
Δύο μήνες μετά την έναρξη των προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα, ο μετριοπαθής υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ προηγείται, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να πείσει τη συντηρητική βάση των ψηφοφόρων του κόμματος.
Μετά τον Νιούτ Γκίνγκριτς που κέρδισε στη Νότια Καρολίνα στις 21 Ιανουαρίου, οι ψηφοφόροι έδειξαν την προτίμησή τους στον υπερσυντηρητικό Ρικ Σαντόρουμ, ο οποίος επικράτησε στις ψηφοφορίες του Φεβρουάριου, υπογραμμίζοντας την αδυναμία του εκλογικού σώματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να συσπειρωθεί γύρω από έναν υποψήφιο.
Οι δέκα πολιτείες της «Σούπερ Τρίτης» δίνουν περισσότερους από 400 εκλέκτορες (σε σύνολο 1.144) που είναι απαραίτητοι για το χρίσμα. Από τις πολιτείες αυτές, Τζόρτζια (76 εκλέκτορες), Οχάιο (66 εκλέκτορες) και Τενεσί (58 εκλέκτορες) είναι οι σημαντικότερες.
Οι εκλέκτορες θα ψηφίσουν, στο συνέδριο του κόμματος στην Τάμπα της Φλόριντα τον Αύγουστο τον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου.
Στο Οχάιο, ο Ρόμνεϊ και ο Σαντόρουμ συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό. Η πολιτεία αυτή είναι ούτως ή άλλως πολύ σημαντική στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στην Τζόρτζια θεωρείται φαβορί για την πολιτεία αυτή, αλλά παραμένει στην τρίτη θέση στο Τενεσί, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα RealClearPolitics.
Σε άλλη δημοσκόπηση της Public Policy Polling ο Σαντόρουμ προηγείται στο Τενεσί με 34% και ακολουθούν Ρόμνεϊ και Γκίνγκριτς με ποσοστό 27%.
Στην Τζόρτζια, δημοσκόπηση της Atlanta Journal-Constitution δίνει προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων στον Γκίνγκριτς από τον δεύτερο Μιτ Ρόμνεϊ.
Σε εθνικό επίπεδο, ο Ρόμνεϊ προηγείται έχοντας συγκεντρώσει 173 εκλέκτορες, έναντι 74 του Σαντόρουμ, 37 του Πολ και 33 του Γκίνγκριτς, σύμφωνα με το RealClearPolitics.
Εκτός από την Τζόρτζια, το Οχάιο και το Τενεσί, οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σήμερα στη Βιρτζίνια, την Οκλαχόμα, τη Μασαχουσέτη, το Αινταχο, τη Βόρεια Ντακότα, την Αλάσκα και το Βερμόντ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2146387

______________________________________

ενδέχεται ο Νιουτ να είναι ο ρυθμιστής


No comments: