7.3.12

Μικρότερα του αναμενόμενου τα κοίτασματα στο Οικόπεδο 12

Λιγότερα από τις αρχικές ανακοινώσεις αποδεικνύονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στο θαλάσσιο Οικόπεδο 12, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ), σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Ωστόσο, ο νέος υπολογισμός δεν ακυρώνει την οικονομική σπουδαιότητα του ευρήματος.


Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο οίκο «Νetherlands Sewell & Associates LTD», με τον οποίο έχει συμβληθεί και η εταιρία που ανέλαβε τις γεωτρήσεις Noble Energy, το περιεχόμενο του κοιτάσματος είναι 5,1 τρισ. κυβικά πόδια, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν από 3 έως 9 τρισ. κυβικά πόδια με μέσο όρo τα 7 τρισ.

Το ευρύ φάσμα εκτιμήσεων για το μέγεθος του κοιτάσματος, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», οφείλεται στην πολύπλοκη δομή, όπως για παράδειγμα τους περίπλοκους γεωλογικούς σχηματισμούς.

Η εταιρία Νoble Energy δεν έκανε μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση προς τους μετόχους τους ή το χρηματιστήριο, αλλά ο διεθνής οίκος ειδικών υποβάθμισε και το ποσοστό πιθανοτήτων από 70% σε 50%.

Κατά την αξιολόγηση των ευρημάτων από τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 το κοίτασμα αποτελείται από δύο διαδοχικούς ταμιευτήρες, με τον πρώτο να περιέχει 3,7 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και τον δεύτερο 1,7 τρισ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63627027

No comments: