4.3.12

Έσοδα 1,5-2 δισ. στο Δημόσιο από την πώληση ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, κατά τη WSJ

Η ΠΩΛΗΣΗ της ΔΕΠΑ μαζί με το πλειοψηφικό μερίδιο του ΔΕΣΦΑ θα εξασφαλίσει στο ελληνικό κράτος 1,5 με 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που επικαλείται η Wall Street Journal. Στον ελληνικό προϋπολογισμό η αξία της ΔΕΠΑ μόνο αποτιμάται στα 991 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της WSJ στην υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων «υπάρχουν ενδείξεις ότι περίπου 20 εταιρίες θα εκφράσουν ενδιαφέρον». Σε αυτές περιλαμβάνονται η ρωσική Gazprom μέσω της κοινοπραξίας της Prometheus Gas, η Sonatrach της Αλγερίας, η Gas Natural της Ισπανίας, η γαλλική GDF Suez, η ιταλική Eni και η αυστριακή OMV.

Η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη κάλεσε σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κρατική εταιρία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και τον πάροχο δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο της προώθησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια άνω των 400 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που ενδιαφέρονται και για τις δύο, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ή 200 εκατ. ευρώ εφόσον το ενδιαφέρον εξαντλείται σε μία από τις δύο. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν περιορισμένη δανειακή μόχλευση με τον καθαρό δανεισμό να μην ξεπερνά το πενταπλάσιο της λειτουργικής τους κερδοφορίας (καθαρός δανεισμός μικρότερος από πέντε φορές EBITDA) για την τελευταία ελεγμένη οικονομική χρήση. Σε περιπτώσεις συμπράξεων, τα κριτήρια ισχύουν αναλογικά με τη συμμετοχή του κάθε μέλους.

Η διαδικασία θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει την υποβολή ενδιαφέροντος και την προεπιλογή των ενδιαφερομένων, η δεύτερη φάση αφορά την υποβολή μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος απ'Α όσους επιλεγούν στην πρώτη φάση και η τρίτη φάση αφορά την υποβολή δεσμευτικού ενδιαφέροντος απ'Α όσους καταφέρουν να διέλθουν και τη δεύτερη φάση αξιολόγησης. Η όλη διαδικασία αναμένεται να κρατήσει πάνω από 20 εβδομάδες. Η υποβολή ενδιαφέροντος έχει καθοριστεί για τις 22 Μαρτίου 2012, η δεύτερη φάση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον πέντε εβδομάδες, ενώ η τρίτη τουλάχιστον εννέα εβδομάδες.

http://www.express.gr/news/business/572227oz_20120303572227.php3

No comments: