4.3.12

Διαφοροποίηση μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην ΕΕ

Η ΕΕ μπήκε από χθες και επίσημα στην τροχιά της συνεχούς εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών με την υπογραφή της νέας δημοσιονομικής συνθήκης από 25 κράτη - μέλη, τα οποία δεν ακολούθησαν η Μ. Βρετανία και η Τσεχία.
Παράλληλα, οι ηγέτες συμφώνησαν επί ενός αρκετά γενικόλογου πλαισίου για την επάνοδο της Ευρώπης σε πορεία ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας, με έμφαση στο άνοιγμα των αγορών εργασίας, έχοντας, όμως, πάντα ως βασική αρχή ότι “δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση με ελλείμματα και υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους”. Είναι ενδεικτικό ότι η προσπάθεια του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να αποσπάσει από τους εταίρους μία χαλάρωση των στόχων για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος της χώρας του, που αναρριχήθηκε στο επίπεδο του 8,5% το 2011, με το γνωστό στην Ελλάδα επιχείρημα “δεν φταίει η κυβέρνησή μου αλλά η προηγούμενη”, έπεσε στο κενό.

Η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκαν κατηγορηματικά το αίτημα του Μ. Ραχόι, ο οποίος επέλεξε την ημέρα της υπογραφής της Συνθήκης που επιβάλλει αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική για να ζητήσει ελαστική αντιμετώπιση της χώρας του.

Στα συμπεράσματα των ηγετών υπογραμμίζεται ότι “η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για την επάνοδο σε υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης και ανάπτυξης, πρέπει δε να διαφοροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες κάθε κράτους - μέλους”. Και προστίθεται για τα κράτη - μέλη όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα βοήθειας (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) ότι “θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένα στους στόχους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα”. Επίσης, τα κράτη - μέλη που τελούν υπό τη στενή παρακολούθηση των αγορών “θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και να είναι διατεθειμένα να λάβουν και περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αν χρειαστεί”. Τα πράγματα, λοιπόν, είναι σαφή ως προς τη νέα οικονομική στρατηγική της ΕΕ.

Οι προτεραιότητες για το 2012
Για το 2012 οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν 5 προτεραιότητες:
•    την επιδίωξη διαφοροποιημένης και φιλικής προς την ανάπτυξη δημοσιονομικής εξυγίανσης,
•    την αποκατάσταση της κανονικής δανειακής ροής στην οικονομία,
•    την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας,
•    την καταπολέμηση της ανεργίας και των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, και
•    τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να επισπευσθούν οι εργασίες για την πιλοτική φάση της πρωτοβουλίας που αφορά ομολογιακά δάνεια για την εκτέλεση έργων υποδομής προκειμένου να τονωθεί η ιδιωτική χρηματοδότησή τους, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία έως τον Ιούνιο.
Φορολογική πολιτική
Ως προς τη φορολογική πολιτική, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη - μέλη να επανεξετάσουν τα φορολογικά τους συστήματα με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς τους, την άρση των αδικαιολόγητων απαλλαγών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την ελάφρυνση της φορολόγησης της εργασίας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι υπουργοί Οικονομίας και η Κομισιόν θα υποβάλουν σχετική έκθεση έως τον Ιούνιο του 2012.
Για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού οι «27» συμφώνησαν ότι “απαιτείται εφαρμογή ενεργών στρατηγικών ένταξης, που περιλαμβάνουν μέτρα ενεργοποίησης της αγοράς εργασίας, κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες και στήριξη του εισοδήματος”. Και εκτιμούν ότι τα κράτη - μέλη οφείλουν:
•    να εντείνουν τις προσπάθειές τους να καταστήσουν τις προσλήψεις ευκολότερες και πιο ελκυστικές για τους εργοδότες, όπου απαιτείται με βελτίωση των μηχανισμών διαμόρφωσης μισθών και ημερομισθίων,
•    να άρουν τους φραγμούς για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
•    να εφαρμόσουν ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας, ιδίως με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων, των γυναικών και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας.

http://www.express.gr/news/finance/572303oz_20120303572303.php3

No comments: